Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Ναζιστικά προπαγανδιστικά έντυπα στην Ελλάδα


Ο "Πόλεμος εναντίον γυναικοπαίδων" είναι ένα 42σέλιδο προπαγανδιστικό εγχειρίδιο του ναζιστικού καθεστώτος. Εκδόθηκε το 1940 στο Βερολίνο και είναι το πρώτο της σειράς "Τα κακουργήματα της Αγγλίας κατά τον Παγκόσμιον Πόλεμον" που εξέδωσε η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τον καταστροφικό και αποτρόπαιο επεκτατισμό της στον νομιμοποιημένο από τις νίκες επεκτατισμό των άλλων μεγάλων δυνάμεων. 



Μοιάζει φρικτό να μιλούν οι ναζί για πόλεμο εναντίον γυναικόπαιδων, λαμβάνοντας κανείς υπόψιν του τις φρικαλεότητες που διέπραξαν στα στρατόπεδα εξόντωσης και τις κατεχόμενες χώρες.


Η "Αγγλική απόπειρα προς κατάληψιν της Νορβηγίας" τυπώθηκε επίσης το 1940 κι επίσης εξυπηρετούσε τη ναζιστική προπαγάνδα που δικαιολογούσε την επίθεση στη Νορβηγία και την εγκατάσταση αργότερα ναζιστικού καθεστώτος στη χώρα υπό τον Βίντκουν Κουίσλιγκ. Η Νορβηγία τόσο για τους Γερμανούς, όσο και για τους Άγγλους ήταν κομβική για την εξέλιξη του πολέμου, για τον Χίτλερ πάντως ήταν σημαντική για τη λεγόμενη "οδό του σιδήρου" από τη Σουηδία, εξασφαλίζοντας πρώτη ύλη για τον πολεμικό μηχανισμό του.



Η "Αγγλία εναντίον της Σκανδιναυίας" είναι το 12ο βιβλίο της σειράς "Η Αγγλία άνευ προσωπείου" που τύπωσε το "Γερμανικό Γραφείο Πληροφοριών" το 1940. Η γλώσσα του, όπως και των υπολοίπων εντύπων είναι μια ελαφρά καθαρεύουσα των γραμματιζούμενων της εποχής. Ως τέτοια φαίνεται να στοχεύει, όχι τόσο στο λαϊκό αίσθημα, αλλά σε όσους εγγράμματους της εποχής θα ήθελαν προφανώς να ενισχύσουν τα γερμανόφιλα αισθήματά τους με επιχειρήματα.


Τα προπαγανδιστικά έντυπα δεν σταμάτησαν βέβαια να εκδίδονται και τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και στις κατεχόμενες χώρες. Το 1942 τυπώνεται στα ελληνικά ο "Λόγος του φύρερ και καγκελλαρίου του Ράιχ Αδόλφου Χίτλερ της 30 Ιανουαρίου 1942". Η Βρετανία συνεχίζει να είναι βασικός στόχος τόσο του λόγου του Χίτλερ, όσο και της έκδοσης.

Εντυπωσιάζει η πολυγλωσσία του προπαγανδιστικού μηχανισμού των ναζί, όταν ακόμη και για τη μικρή και μάλλον ασήμαντη Ελλάδα μεταφράζονται και αποστέλλονται βιβλία για να διαμορφώσουν κλίμα ανοχής και συμπαράστασης στις επιδιώξεις του ναζιστικού καθεστώτος. Στο ίδιο το έντυπο δεν δηλώνεται κάποιου είδους στήριξη ή σύμπραξη του αντίστοιχου φασιστικού ελληνικού καθεστώτος του Ιω. Μεταξά, το οποίο ωστόσο θα διευκόλυνε (σίγουρα δεν λογόκρινε ή απαγόρεψε) τα φιλοναζιστικά αυτά έντυπα.

Ενδιαφέρον έχει πως μετά τον πόλεμο παρόμοιους μηχανισμούς και μέσα προπαγάνδας, με την ίδια αισθητική, απλοϊκότητα και "λαϊκότητα" έστησε και αξιοποίησε και στην Ελλάδα ο νικητής-υπερασπιστής της δημοκρατίας, οι Η.Π.Α.! Με την Ελλάδα ένα πεδίο βολής πυρών, όπου ασκούνταν βρίζοντας ξένοι προπαγανδιστές οι δεκαετίες εναλλάσσονταν και ο νέος στόχος της προπαγάνδας ήταν πλέον ο κομμουνισμός, εγχώριος και διεθνής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: