Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η νέα ανωνυμία και τα κόμματα

Η νέα ανωνυμία αναφέρει τους ανθρώπους μόνο με βάση την ηλικία και το επάγγελμα ή την εθνικότητά τους. Ανάλογα με το θέμα που διαπραγματεύεται, ο δημόσιος λόγος (κυρίως μιντιακός) δεν επιφυλάσσει βέβαια την ίδια αντιμετώπιση στα εθνικά, σεξουαλικά, θρησκευτικά ή επαγγελματικά χαρακτηριστικά των επωνύμων πολιτικών (για παράδειγμα...). Έτσι δημιουργείται μια περίεργη ασυλία στα πρόσωπα με ονοματεπώνυμη δημόσια παρουσία και αντίστροφα εκμηδενίζεται η προσωπικότητα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στους ανώνυμους που περιστασιακά αποκτούν μια δημοσιότητα.
Το φαινόμενο βλέπω πως εύκολα υιοθετείται και από το δημόσιο λόγο μη μιντιακής προέλευσης. Στην πρόσκληση για «ειρηνικές» διαδηλώσεις «χωρίς πλακάτ» στο Σύνταγμα υπάρχει η αναφορά «ΕΜΕΙΣ* δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο» ενώ πολλοί, ίσως οι περισσότεροι φαίνεται να υιοθετούν τις αναφορές εναντίον των κομμάτων. Αυτή η γενικόλογη αναφορά υπηρετεί αυτή τη νέα ανωνυμία.

Έχω την πεποίθηση ότι αυτή η αναφορά είναι επί τούτου ρηχή και ασαφής, αλλά μπορώ νομίζω να υποθέσω πως εννοεί τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι πασίδηλο πως θα είχε άλλο βάρος στη διαδήλωση μια τέτοια αναφορά. Όπως, χαριτολογώντας, θα είχε άλλο βάρος αν λέγαμε:
- ο 73χρονος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
- ο 75χρονος πρώην πρωθυπουργός και βομβιστής
- η ηλικιωμένη (59 ετών) πρώην αγωνίστρια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και νυν Επίτροπος Αλιείας
- ο υπερήλικας (82 ετών) Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Οι διακρίσεις αυτές δεν είναι ούτε αθώες, ούτε τυχαίες και δεν υπηρετούν μόνο ένα τρόπο σκέψης χωρίς αιχμές, φιλήσυχο και καταπραϋντικό. Αν η 60χρονη που έπεσε θύμα ληστείας αποκαλείται «ηλικιωμένη» στα δελτία ειδήσεων, γιατί δεν αποκαλείται έτσι και η Μαρία Δαμανάκη, για να μην πούμε για τον Κάρολο Παπούλια; Γιατί όσα υπονοούνται με την αναφορά της ηλικίας σε έναν «ανώνυμο» (λαϊκή προέλευση, ασημαντότητα, αδυναμία κτλ) δεν πρέπει να υπονοούνται και στον «επώνυμο» (γεροντοκρατία, αδυναμία, νοητική διαταραχή κτλ)…


* Πρέπει να παραδεχτώ πια πως ΕΜΕΙΣ που διαδηλώνουμε (και) τις άλλες φορές διαδηλώνουμε πολεμικά την αγανάκτησή μας και σε αυτό διαφέρουμε από τους… ειρηνικούς του Συντάγματος….

8 σχόλια:

  1. Πολύ εύστοχη και έξυπνη η παρατήρηση σου (ελπίζω να μου επιτραπεί ο ενικός)! Μου άρεσε πολύ το κείμενο σου και με έβαλε σε σκέψεις. Να που τελικά το "καθ' εικόνα και ομοίωση" ισχύει μόνο για τα θεία, όχι για τους πολιτικούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα μίντια είναι μες στο παιχνίδι τους, οπότε τους διορθώνουμε εμείς αποκαλώντας τους όπως πραγματικά είναι.

    Το υστερόγραφο τα ΄πε όλα. Αλλά τα μίντια τους το ΄χουν φυτέψει κι αυτό. Οπότε απλά περιμένω ν΄αλλάξουν γνώμη επ΄αυτού.

    Υ.Γ. Αρνούμαι να είσαι πιο κυνικός από μένα. Δε σου πάει , λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαούδι ελπίζω να μην υπονοείς πως είμαι μεγάλος. Ελπίζω...

    Ρενάτα μου σκίστηκε η ευαισθησία και έβαλα κυνισμό να την μπαλώσω.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε, όχι και να αποκαλέσουμε παππού τον Κάρολο.Μπορεί να τον μπερδέψουν με κανέναν "άλλον"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α, είσαι πολύ εύστοχος! Πλάκα θα είχε πάντως αν έλεγαν τις ειδήσεις έτσι, πολύ καλή η σκέψη σου (κοτσωνάτος πορνόγερος επιτέθηκε στην καμαριέρα)

    Ε εντάξει κι εσύ, πωπω με το μπαμπάκι μας σφάζεις. Σκέψου όμως πως το "ειρηνικα" απευθύνεται στον "νοικοκυραίο"...
    Να ρθεις το βράδυ να τα πούμε απο κοντά ε; Ναι! (οικογενειακώς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μμμμ, μας κάνεις και τον δύσκολο :Ρ

    Να έρθεις, για να άρχισουν να τρέμουν κάτι τύποι σαν κι αυτόν (γνωστός βέβαια για το ρόλο του)που βγαίνουν τάχα μου τάχα http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=136&artID=4632861

    ΑπάντησηΔιαγραφή