Ανακοινώθηκε προ ημερών η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού κου Κώστα Τζαβάρα για το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, του μόνου κρατικού θεσμού άσκησης πολιτικής βιβλίου στη χώρα μας.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου πέτυχε στα 19 χρόνια της λειτουργίας του να ασκήσει κρατική πολιτική βιβλίου, να επιχειρήσει τομές, να προωθήσει τη βιβλιοφιλία, να δημιουργήσει εργαλεία έρευνας (όπως η biblionet), να υποστηρίξει καινοτόμες ιδέες. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου απέτυχε να λειτουργήσει χωρίς πολιτικές ή επιχειρηματικές παρεμβάσεις, δεν δημιούργησε ακλόνητες υποδομές, δεν μπόρεσε να αποκτήσει θεσμική και η οικονομική αυτονομία στο ρόλο και το έργο του. Ακόμη και έτσι, λειτουργώντας με πασίδηλες αδυναμίες το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου πρόσφερε έργο. Αντί όμως να διορθωθούν τα κακώς κείμενα καταργούνται και τα καλώς κείμενα.
Αδυνατούμε να δεχτούμε το κλείσιμό του με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κου Κώστα Τζαβάρα. Αντιλαμβανόμαστε την υποτέλειά του στη διαχειριστική μνημονιακή πολιτική καταστροφής των δημοσίων υπηρεσιών και την αρνούμαστε. Το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου δεν θα εξοικονομήσει χρήματα, αλλά θα ανατινάξει εκ θεμελίων την κρατική πολιτική βιβλίου με μακροχρόνιες συνέπειες στον πολιτισμό και την εκπαίδευση του λαού μας. Είμαστε επομένως αναγκασμένοι, κάθε ένας από εμάς και όλοι μαζί, οι βιβλιοθηκονόμοι και αρχειονόμοι και οι εργαζόμενοι σε βιβλιοθήκες και αρχεία, , να διακηρύξουμε την αντίθεσή μας στην υπονόμευση της πολιτικής βιβλίου και να αντιδράσουμε δυναμικά απαιτώντας ένα Εθνικό Κέντρο Βιβλίου που θα είναι θεσμικός φορέας παιδείας και πολιτισμού με αυξημένο ρόλο και στα θέματα βιβλιοθηκών.
Με την πολιτική που ασκείται στο χώρο του πολιτισμού και της παιδείας βλέπουμε καθημερινά να απαξιώνονται όλοι οι φορείς που προάγουν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και να διακυβεύεται η ύπαρξή τους στο βωμό της μνημονιακής πολιτικής. Καταστροφικά δείγματα της πολιτικής αυτής αποτελούν το κλείσιμο των σχολικών βιβλιοθηκών και του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, όπως επίσης και η υποχρηματοδότηση των ακαδημαϊκών και δημοσίων βιβλιοθηκών. Καλούμε και τους υπόλοιπους φορείς του βιβλίου στην Ελλάδα σε κοινό αγώνα, υποστηρίζουμε τη σωτηρία και ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου προχωρώντας σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού
Αντιγράφω σχόλιό μου στο μπλογκ του Σαραντάκου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατοχή, αναγκαστικοί νόμοι (με εσάνς μαντάτων εκ του Ριλώ) δια-κυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, απαξίωση της παιδείας με συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και πανεπιστήμιων, κατάργηση πνευματικών και ερευνητικών φορέων (βλέπε ΕΚΕΒΙ και ΙΓΜΕ) και για το ξεκάρφωμα τα γκαζάκια, οι βίλες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
To petition το αντιγράφω και στη συγκεκριμένη παραπάνω ανάρτηση στο μπλογκ του Σαραντάκου.
(αν και απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων)
Μακάρι βιβλιοθηκάριε να μην ήταν αυτά τα τελευταία Χριστούγεννα του φορέα για το βιβλίο. Με λύπη μου βλέπω να έχουν πέσει τώρα διάφοροι στη γκρίνια ή στο μοίρασμα τυχόν πίτας. Όλα για την αγορά, έτσι δεν είπαν; Παιδεία και πολιτισμός, τι τα θέλουμε τώρα, τρεις το λάδι τρεις το ξίδι, πέντε όλα μαζί και η Biblionet!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι από τους "ανθρώπους των γραμμάτων" πολλή γκρίνια ή πολλή σιωπή! Περισσεύει η σιωπή τους, δεν ξέρουν , δεν έχουν άποψη, δεν θέλουν, πού είναι τέλος πάντων.