Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Δεν ξεχνώ;

Ξένος εδώ, ξένος εκεί,
όπου κι αν πάγω ξένος,
αν πάγω και στη μάνα μου,
παραβαρώ ο καημένος.
Θα πάρω έναν ανήφορο,
να βγω σε κορφοβούνι,
αχ, να βρω κλαράκι φουντωτό,
ωχ, και ριζιμιό λιθάρι,
να βρω και μια κρυόβρυση,
στον ίσκιο της να κάτσω,
αχ, να πω τα μαύρα ντέρτια μου
και τα παράπονά μου:
τραγούδια αν έχει η μαύρη γης
κι ο τάφος χαμογέλια,
έχει και μένα η καρδιά,
που βρίσκομαι στα ξένα.

*Το δημοτικό τραγούδι "ξένος εδώ" είναι τραγούδι της τάβλας από την Ανατολική Μακεδονία. Το τραγουδάει υπέροχα η Ξανθίππη Καραθανάση στο CD "Τραγούδια και σκοποί της Μακεδονίας" (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Συνδικαλιστικά μπλοκ στα blog

Με νέα μέσα επιχειρούν τους τελευταίους μήνες τα συνδικαλιστικά σωματεία/ πρωτοβουλίες/ σύλλογοι να ενημερώσουν μέλη και κοινό για τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Στην όλο και διογκούμενη εργασιακή επισφάλεια, στην τεράστια αύξηση των συμβασιούχων και των άνεργων, στην αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος να ανταποκριθεί στις αλλαγές έρχεται να αντιπαρατεθεί η βροχή πολλών νέων πρωτοβάθμιων σωματείων και η διαδικτυακή τους παρουσία μέσω των blog. Με τα blog οι συλλογικότητες αυτές επιχειρούν να ανοίξουν ένα παράθυρο στην ενημέρωση που δυστυχώς μέσω των επίσημων ΜΜΕ είναι εν πολλοίς κλειστό ή συχνότερα διαστρεβλώνεται από κάθε είδους σκοπιμότητες. Ο δημόσιος λόγος για τα εργασιακά δικαιώματα αποκτά έτσι μία καινούρια αξία που ξεφεύγει από τις απαρχαιωμένες και απαξιωμένες δομές του παρελθόντος, ή τουλάχιστον το επιχειρεί.

Παράλληλο φαινόμενο είναι οι online ψηφοφορίες και συγκεντρώσεις υπογραφών. Ενδεικτικά 10.382 υπογραφές συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών για να αποτραπεί η λήξη πρόσβασης σε 9000 ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά, 6035 το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών για να μην κλείσει και 5447 το ΕΙΕ για τον αντίστοιχο λόγο. Αμφίβολης αποτελεσματικότητας, ενδεικτικές όμως των μεγεθών των προβλημάτων και του αριθμού των ενδιαφερομένων είναι και άλλες δικτυακές «συναθροίσεις» όπως τα Forum συζητήσεων και τα group του Facebook. Οι «ΦΙΛΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ» αριθμούν 821 μέλη, οι ομάδες «Βιβλιοθηκονόμοι του facebook ενωθείτε!» 639, ενώ υπό το σύνθημα «ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΜΟΝΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΙ!!!» έχουν συνταχθεί 626. Για κλάδους όπως οι βιβλιοθηκονόμοι αυτό είναι μια εντυπωσιακή (αναποτελεσματική) συγκέντρωση. Πιο αποτελεσματικές και λειτουργικές είναι οι ομάδες συζητήσεων. Στην google group με τον τίτλο “Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζομένων σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες” διακινήθηκαν στον ένα χρόνο λειτουργίας της 1131 μηνύματα..

Ο δικτυακός κόσμος αφορά και χρησιμοποιείται κατά κανόνα από τις μικρότερες ηλικίες. Δεδομένου ότι στο σύνολό τους θίγονται από την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα άμεσα η δικτυακή παρουσία σαφώς θα ενταθεί. Αυτό όμως που συνεχίζει να ενδιαφέρει είναι η νέα ανάπτυξη των συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων και η δημόσια παρουσία και δράση τους.
Μια πρώτη αναζήτηση κατέγραψε λοιπόν τις εξής ιστολογικές παρουσίες:

1. Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες σε μαρασμό (Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες): 137 post. Έναρξη: Ιούνιος 2008
2. Πρωτοβουλία Μεταφραστών – Επιμελητών: 25 post. Έναρξη: Δεκέμβριος 2008
3. Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης - Σ.Δ.Α.Θ.: 75 post. Έναρξη: Φεβρουάριος 2009
4. Σωματείο Στελεχών Πρόληψης ( Εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης): 662 post. Έναρξη: Απρίλιος 2007
5. Σωματείο Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα του ΟΤΕ: 52 post. Έναρξη: Δεκέμβριος 2008
6. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης: 23 post. Έναρξη: Φεβρουάριος 2009
7. Σωματείο Συμβασιούχων Α.Π.Θ.: 15 post. Έναρξη: Μάιος 2009
8. Σωματείο Εργαζόμενων STAGE ΟΓΑ: 16 post. Έναρξη: Απρίλιος 2009
9. Σωματείο Ασκουμένων Προγράμματος STAGE ΙΚΑ: 61 post. Έναρξη: Σεπτέμβριος 2007
10. Σωματείο Εργαζόμενων Forthnet: 7 post. Έναρξη: Φεβρουάριος 2009
11. Σωματείο Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη: 20 post. Έναρξη: Δεκέμβριος 2008
12. Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων: 8 post. Έναρξη: Οκτώβριος 2008
13. Σωματείο Επισφαλώς Εργαζόμενων: 7 post. Έναρξη: Απρίλιος 2009
14. Σωματείο Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων Δήμου Πατρέων: 12 post. Έναρξη: Ιούνιος 2008
15. Σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων Αρτέμιδος: 15 post. Έναρξη: Μάρτιος 2009
16. Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού: 7 post. Έναρξη: Οκτώβριος 2008
17. Εργαζόμενοι στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (Σωματείο Εργαζόμενων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής): 75 post. Έναρξη: Απρίλιος 2008
18. Ένωση Τεχνικών (ΕΤΕ-ΔΕΗ) ΑΗΣ Κοζάνης: 23 post. Έναρξη: Φεβρουάριος 2009
19. Ο συμβασιούχος (Σύλλογος Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής): 37 post. Έναρξη: Ιούλιος 2008
20. Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού: 25 post. Έναρξη: Δεκέμβριος 2008
21. Πρωτοβουλία Εργαζομένων Cosmote: 55 post. Έναρξη: Νοέμβριος 2005
22. Πρωτοβουλία Εργαζομένων Τράπεζας Αττικής: 49 post. Έναρξη: Μάρτιος 2008
23. Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: 113 post. Έναρξη: Ιανουάριος 2008
24. Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ: 42 post. Έναρξη: Μάιος 2008
25. Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Κομοτηνής: 6 post. Έναρξη: Νοέμβριος 2007

Υπάρχουν σαφώς και άλλα συνδικαλιστικά blog, πολλά επίσης συνδικαλιστικών παρατάξεων ή διάφορων πολιτικών ομάδων με εργασιακά θέματα. Η τυχαία και… επιπόλαιη εύρεση αυτών των 25 πρώτων μας οδηγεί ωστόσο σε κάποια συμπεράσματα. Τα περισσότερα συνδικαλιστικά μπλογκ δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, πολλά από αυτά παράλληλα με την ίδρυση και των σωματείων ή εν όψει της ίδρυσής τους.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Δέκα διάσημοι Έλληνες που εργάστηκαν ως βιβλιοθηκονόμοι

Σαν παιχνίδι αναζήτησα γνωστούς Έλληνες που έχουν εργαστεί σε βιβλιοθήκες. Στα 10 ονόματα οι 6 είναι ποιητές… και 1 πολιτικός:

1. Ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης (1912-1977) το 1938 διορίζεται βιβλιοθηκάριος της «Αθηναϊκής Λέσχης» με τη βοήθεια του Μιλτιάδη Μαλακάση
2. Ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) (1918-1995) το 1952 έπιασε δουλειά στην εφημερίδα «Καθημερινή», την οποία τότε διηύθυνε η Ελένη Βλάχου και στην οποία αρχικά εργαζόταν ως ταμίας και βιβλιοθηκάριος.
3. Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος από το 1958 ως το 1965 εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης
4. Ο ποιητής Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου (1931-1996) εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
5. Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος (1909-1990) το 1926 εργάστηκε ως βοηθός βιβλιοθηκάριου και γραφέας στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας
6. Ο ποιητής, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων Γιώργος Μπλάνας (1959-) σπούδασε βιβλιοθηκονομία και εργάστηκε μεταξύ άλλων ως βιβλιοθηκάριος και διαφημιστής.
7. Η ποιήτρια Ζέφη Δαράκη (1939-) το 1964 διορίζεται βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, θέση στην οποία παραμένει ώς το 1985, μ΄ ένα «διάλειμμα» επτά χρόνων στη διάρκεια της δικτατορίας, όταν απολύθηκε λόγω αριστερών φρονημάτων.
8. Ο Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), πατέρας της λαογραφικής επιστήμης στην Ελλάδα και καθηγητής της Ελληνικής Μυθολογίας και της Ελληνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1880 διορίστηκε βιβλιοθηκάριος στη βιβλιοθήκη της Βουλής, εργαζόμενος για τέσσερα χρόνια στη σύνταξη του καταλόγου της.
9. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου (1949-) είχε εργασθεί το 1971 κι ενώ σπούδαζε στις ΗΠΑ (Ουισκόνσιν) ως βιβλιοθηκάριος στο Πανεπιστήμιο για να συμπληρώσει το εισόδημά του.
10. Ο στιχουργός και ποιητής Ισαάκ Σούσης (1962) έχει σπουδάσει βιβλιοθηκονομία και έχει εργαστεί ως βιβλιοθηκονόμος στα ΑΣΚΙ

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Ό,τι βάζουμε στο αρχείο…

Διαβάζω αυτές τις μέρες το βιβλίο του Gotz Aly «Το λαϊκό κράτος του Χίτλερ» (Κέδρος, 2009). Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στο πώς συμβίωσαν κοινωνικό κράτος και εγκλήματα στη Γερμανία των ναζί, πώς εξασφαλίστηκε η υποστήριξη των Γερμανών των κατώτερων τάξεων μέσα από τις κοινωνικές παροχές που «παρέπεμπαν» σε κοινωνική ισότητα και τέλος πώς εξασφαλίστηκαν τα χρήματα προκειμένου μέσω του ρουσφετιού να συναινέσουν οι Γερμανοί πολίτες στη ναζιστική δικτατορία.

Δεν θα πω περισσότερα για το βιβλίο, πιστεύω πως έχει πολλά να πει σε όσους το διαβάσουν, γιατί για μια ακόμη φορά θα σταθώ αλλού. Στις πηγές…. Ο γερμανός ιστορικός και δημοσιογράφος, αφού στην αρχή του κειμένου αναφερθεί στη μικρή βιβλιογραφία που υπάρχει για την εθνικοσοσιαλιστική κοινωνική και οικονομική πολιτική περνάει στη συνέχεια στις πρωτογενείς πηγές που χρησιμοποίησε για να ερευνήσει το θέμα του. Αρχίζει να αναφέρεται έτσι σε μία σειρά από αρχεία (κρατικά, υπηρεσιών, ιδρυμάτων) κάνοντας ένα Έλληνα αρχειονόμο/ βιβλιοθηκονόμο να νοιώθει άβολα….

Ενδεικτικά αναφέρεται στο Αρχείο της Τράπεζας της Γαλλίας (το οποίο ωστόσο δεν έχει ευρετηριαστεί!!!), στα «λαμπρά» ευρετήρια και τις συνθήκες εργασίας στα Αρχεία της Τράπεζας της Ιταλίας και στην Ουγγρική Εθνική Τράπεζα που απέρριψε το αίτημά του να ερευνήσει αρχεία της για την περίοδο εκείνη. Και η Ελλάδα; Η Τράπεζα της Ελλάδας «άφησε αρκετές αιτήσεις μου αναπάντητες», αν και τελικά στο βιβλίο ο συγγραφέας επιφυλάσσει ολόκληρο κεφάλαιο για τη ρευστοποίηση της περιουσίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Αυτό το «αναπάντητο» με ενοχλεί περισσότερο από μία άρνηση. Η απαξίωση δεν υποκρύπτει σνομπισμό, ούτε καν γραφειοκρατία, φανερώνει άγνοια και τριτοκοσμικές αντιλήψεις. Στην Ελλάδα «βάζουμε στο αρχείο» ό,τι εξαφανίζουμε, όχι ό,τι θέλουμε να βρούμε.

Πριν από λίγα χρόνια κάποιοι άνθρωποι με το πλεονέκτημα της εικόνας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας επιχείρησαν με εξαιρετικές πιθανότητες επιτυχίας να φέρουν στην Ελλάδα το παγκόσμιο συνέδριο της IFLA (International Federation of Library Associations), το κορυφαίο παγκόσμιο συνέδριο στο χώρο των επιστημών της πληροφόρησης. Ο λόγος που δεν έγινε στην Αθήνα είναι ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) δεν απάντησε ποτέ στις επιστολές του αρμόδιου γραφείου της IFLA. Ίσως να τις έβαλε στο αρχείο…

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Μικρές νοθείες


Σάββατο βράδυ στην Ορεινή Κορινθία, στη Λίμνη του Δόξα μία συναυλία όνειρο με το Βασίλη (Παπακωνσταντίνου). Το τοπίο μαγικό, η λίμνη ιδανική για μπάνιο, ο κόσμος πολύς. Πολύ καλή η κίνηση του Δήμου Φενεού. Μακάρι να πετύχουν μία πιο μόνιμη φεστιβαλική πορεία με ροκ μουσική μες στα βουνά.

Από την άλλη Στα... πεδινά, στην πρωτεύουσα Κόρινθο πριν από λίγες μέρες γιορτάστηκε ο πολιούχος για μια ακόμη χρονιά με κλαρίνα και γουρουνοπούλα από το... Σύλλογο Αρκάδων...

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

10 ερωτήσεις για τη δημοκρατία


Με την ελληνική δημοκρατία έχουμε ηλικιακή διαφορά μερικών ημερών μόνο. Κλείνουμε επομένως και οι δύο τα 35 φέτος. Ωστόσο βρε πατέρα θέλω να μου απαντήσεις ποια δημοκρατία γιορτάζει στις 24 Ιουλίου:


1. Η δημοκρατία που κερδήθηκε το 1974 ή αυτή που έχει χαθεί;
2. Η δημοκρατία των αγωνιστών ή η δημοκρατία των διαπλεκόμενων διαχειριστών;
3. Η δημοκρατία των πολιτών ή η δημοκρατία των Πρετεντέρηδων;
4. Η δημοκρατία των Ελλήνων ή η δημοκρατία των πολιτών;
5. Η δημοκρατία του Δήμου ή η δημοκρατία του Δήμαρχου;
6. Η δημοκρατία του απολυμένου και άνεργου ή η δημοκρατία του ζεύγους Αγγελόπουλου;
7. Η δημοκρατία της παραλίας ή η δημοκρατία του καναπέ;
8. Η δημοκρατία που σκότωσε ένα παιδί ή η δημοκρατία που αποπειράθηκε να σκοτώσει μια συνδικαλίστρια;
9. Η δημοκρατία της μίζας ή η δημοκρατία των μπάτσων;
10. Η αριστερή, η κεντρώα ή η δεξιά δημοκρατία;

Οι ερωτήσεις μπαμπά είναι πολλές ακόμη, αλλά αν μου απαντήσεις σε αυτές, εγώ καλύπτομαι…

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Οι δέκα μυρωδιές-κλειδιά

Η όσφρηση αποτελεί, ίσως περισσότερο από τις άλλες αισθήσεις, ένα ασφαλές και επίμονο σύστημα ταξιθέτησης των αναμνήσεών μας. Με 10 μυρωδιές-κλειδιά που ανοίγουν πόρτες της ζωής μου θα φτιάξω μια αρμαθιά της:

1. Λεμονανθός: μυρωδιά της Άνοιξης, μισθοφόρος πασχαλινών αναμνήσεων
2. Περπατάς στους δρόμους μιας οποιασδήποτε ελληνικής πόλης ένα πρωινό καλοκαιριού, και από ανοιγμένα παράθυρα επιτίθενται μυρωδιές φαγητών που κατασκευάζονται. Τα γεμιστά σαφώς ξεχωρίζουν
3. Το κυπαρίσσι είναι άλλη μια καλοκαιρινή μυρωδιά. Γύμνια και θάλασσα
4. Ο καπνός από το τζάκι και εγκλωβισμένη μοναξιά εκεί έξω από τα σπίτια
5. Το νοτισμένο χώμα, τα πρωτοβρόχια, μελαγχολική επαναφορά
6. Τα βιβλία δεν έχουν βέβαια μόνο μία (άλλα χαρτιά, άλλες χρονιές, δέρμα, κόλλα), αγαπημένη ομάδα οσμών.
7. Η ανθρώπινη μυρωδιά-ταυτότητα σε σπίτια και κρεβάτια
8. Μυρωδιές των φρούτων (βερίκοκο πεπόνι, μήλο)
9. Οι στάνες. Πώς θα μπορούσε να υπάρχει ο κόσμος μας χωρίς αυτές…
10. Η τσίκνα, εθνική μυρωδιά μας

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες πολλές (τα ξεβρασμένα φύκια, τα κομμένα ξύλα, το Κάιρο, το λιβάνι) που δεν χωρούν σε μια δεκάδα, όπως χωρούν σε μια ζωή

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Οι δέκα δρόμοι με...ονοματεπώνυμο

Αφού οι άνθρωποι πολλές φορές είναι δρόμοι στη ζωή μας, ας πούμε πως έχουμε την ευχέρεια να βαφτίσουμε 10 δρόμους με το όνομά τους. Ποιοι είναι αυτοί; Και γιατί τους διαλέξαμε;

1. Σαπφούς Νοταρά: γιατί ήταν μια γυναίκα-σύμβολο μιας εποχής, μιας λαϊκότητας, μια φωνή-βράχος

2. Βασίλη Τσιτσάνη: για τη "Συννεφιασμένη Κυριακή"

3. Γιάννη Τσαρούχη: για τα ζεϊμπέκικα και τα αντρικά γυμνά

4. Πάμπλο Πικάσσο: γιατί σε κάνει να νοιώθεις πως η ζωγραφική είναι ένας άλλος κόσμος μέσα στον κόσμο μας

5. Μάνου Χατζηδάκι: για τις νυχτερινές μελωδίες του και τον αναρχισμό του

6 Νίκου Ξυλούρη: για το μέταλλο της ψυχής και της φωνής του

7. Τάσου Λειβαδίτη: για τη μοναξιά της ποίησής του

8. Χόρχε Λουίς Μπόρχες: για τη βιβλιοθήκη του μυαλού του

9. Τσε Γκεβάρα: για το όραμα της επανάστασης, την πίστη στην αλλαγή

10. Μελίνας Μερκούρη: όπως και να το κάνουμε ήταν Γυναίκα.


Όπως βέβαια μια πόλη δεν έχει μόνο δέκα δρόμους έτσι και η ζωή μας δεν έχει μόνο δέκα ονόματα...

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Ο Ισαάκ Σούσης: ένας στιχουργός-βιβλιοθηκονόμος

Θυμάμαι κάποια περίοδο σίγουρα τον ενοχλούσε η στενότητα του χώρου των βιβλιοθηκών, τα κυκλώματα, οι λίγες προσλήψεις. Εξάλλου επέλεξε τη Βιβλιοθηκονομία «μεγάλος», δεν την βρήκε, όπως λίγο-πολύ εμείς οι υπόλοιποι. Στη Σχολή δυσκολεύτηκε μάλλον να προσαρμοστεί, αλλά μάλλον το ευχαριστήθηκε από κάποια στιγμή και έπειτα. Όπως και να είναι το θεωρώ γλυκιά εκδίκηση να μπαίνει ο Σούσης στις Βιβλιοθήκες ως απόκτημα*, από τη στιγμή που δεν μπήκε ως Βιβλιοθηκονόμος.
Τον θυμήθηκα, γιατί πια έχουμε χαθεί, όταν με διαφορά μιας μέρας διάβασα ένα ποίημά του στη «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας (19/6/2009), και μια συνέντευξη-διάλογο με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στα Νέα (20/6/2009). Θυμάμαι τη λαχτάρα μας ν’ ακούσουμε στον Μελωδία το «Νότο» και το «Γάτο», όταν μας είπε ότι βγαίνει το CD του Μαχαιρίτσα, την αγωνία μας σχεδόν πώς θα φανεί, το… καμάρι μας την επόμενη μέρα για τον Ισαάκ. Τα χρόνια πέρασαν, νομίζω αναγνωρίζεται ευρέως ως σημαντικός στιχουργός, δίνει συνεντεύξεις, του κάνουν αφιερώματα, γράφει και εκδίδει, όμως… έχω την υποψία ότι αυτή η βιβλιοθηκονομία του έχει κάτσει!

*Ο Σούσης έχει εκδώσει μία ποιητική συλλογή (Κλίνατε επ’άπειρον, Εκδ. Γαβριηλίδης) και έχει επιμεληθεί την έκδοση «Μάνος Λοΐζος: μια μέρα ζωής» (Εκδ. Ιανός).

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Κρυφτό

Έκτοτε
όποτε κρύβομαι
γίνομαι αυτό που με κρύβει
η κουρτίνα
η τραπεζαρία
η αγωνία μου