Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες στο στόχαστρο

[Αναδημοσίευση από το άρθρο του "Βιβλιοθηκάριου" στην "Αυγή' της Κυριακής, 9/6/2013]


Για τη δημοτική βιβλιοθήκη του Αμβούργου έχουμε ξαναγράψει εδώ. Για τα 36 παραρτήματά της μέσα στην πόλη, τους 496 εργαζόμενους και τους 396 εθελοντές. Τα ειδικά της προγράμματα που προσεγγίζουν είτε μετανάστες, προκειμένου να τους διδάξουν τη γερμανική γλώσσα στους χώρους της βιβλιοθήκης, είτε τα άτομα που αδυνατούν (λόγω ηλικίας, αναπηρίας κ.α.) να πάνε τα ίδια στη βιβλιοθήκη, οπότε πάει εκείνη σε αυτά... Πρόσφατα έμαθα ότι η βιβλιοθήκη του Αμβούργου συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία 2 χρόνια με ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο της Αθήνας παραγγέλλοντας βιβλία στην ελληνική γλώσσα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων μεταναστών της πόλης!

Η ιστορία αυτή έρχεται από μόνη της να σχολιάσει όσα γίνονται αυτές τις μέρες και στο χώρο των ελληνικών δημόσιων βιβλιοθηκών. Σειρά άρθρων αναφέρεται στη συγχώνευση 46 δημόσιων βιβλιοθηκών (μέσα σε αυτές και η Εθνική Βιβλιοθήκη) και στην επαπειλούμενη απόλυση προσωπικού. Η ειδησεογραφία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από το Υπουργείο Παιδείας, ούτε διαψευστεί, γεγονός που επιβεβαιώνει την αλήθεια της. Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο βιβλιοθηκονομικό κόσμο και τις ελληνικές βιβλιοθήκες, αφού υποδεικνύει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση και το κλείσιμό τους. Όπως εξάλλου έχει ήδη γίνει με τις σχολικές και τις παιδικές βιβλιοθήκες, ενώ σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν πλέον και οι ακαδημαϊκές, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα της έρευνας και εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Αν η συγχώνευση των δημόσιων βιβλιοθηκών στην Ελλάδα γίνεται με στόχο τη… σωτηρία της χώρας, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (390.000 ευρώ ετησίως), την ελάφρυνση του δημοσίου από το έρμα των υπαλλήλων του, τότε φαίνεται πως όσοι τη σχεδιάζουν είναι τουλάχιστον εγκληματικά ανόητοι. Οι βιβλιοθήκες αυτές παρά την ισχνή χρηματοδότηση και την αισχρή υποστελέχωση έχουν καταφέρει χρόνια τώρα να συνδεθούν με τις τοπικές κοινωνίες, να προσφέρουν το πνευματικό αγαθό τους δωρεάν σε όλους και να υποστηρίξουν προγράμματα και δράσεις για την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την ψυχαγωγία παιδιών και ενηλίκων.


Χωρίς να αποκλείεται η εγκληματική ανοησία όσων σχεδιάζουν τη διάλυση των βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, δεν μπορούμε ωστόσο να παραβλέψουμε τις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες, οι οποίες φέρουν ως ηθικό αυτουργό και ιθύνοντα νου των σχεδιαζόμενων ενεργειών τον εμφανιζόμενο εδώ και μήνες… σωτήρα τους. Οι βιβλιοθήκες δεν χρειάζονται σωτήρες. Θεσμική θωράκιση, προσωπικό, υλικό και υπηρεσίες χρειάζονται. Για να κάνουν τη δουλειά τους.

4 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

έτσι ακριβώς, ωραίο άρθρο, μπράβο.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Δυστυχώς έτσι...

γρηγόρης στ. είπε...

Ο,τιδήποτε δημόσιο, περισσότερο η παιδεία και ο πολιτισμός είναι στο στόχαστρο, αλλά και παράλληλα η σιωπή εκκωφαντική.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, τώρα εγώ είμαι ηλίθια και γλυκανάλατα συναισθηματική μέχρι αηδίας, που συγκινούμαι με τη διαμπλογκική συνωμοσία-αφιέρωμα για τα γενέθλιά σου;

Ωστόσο, σε χαίρομαι και σε θεωρώ τυχερό που έχεις ωραίους ανθρώπους γύρω σου και δίπλα σου, να αλληλοστηρίζεστε με αγάπη και χιούμορ.

Και μόνο που αγαπάς τα βιβλία σε βαθμό κακουργήματος, είμαι ευτυχής που σε συνάντησα διαδικτυακά, αν όχι για τα άλλα σου προτερήματα (Χόντα-όλο-προσόντα!).

Να φανταστείς, αν ξανάρχιζα τη ζωή μου, θα γινόμουνα πάση θυσία βιβλιοθηκάριος. Ήδη βοηθάω εθελοντικά στη βιβλιοθήκη της πόλης μου, προτείνοντας τίτλους -και όχι μόνο.

Σκέφτομαι να σου στείλω για τα γενέθλιά σου κάτι επιεικώς έξυπνο, αλλά δυστυχώς κωλύομαι ελλείψει έμπνευσης. Αντ΄ αυτού:

https://www.youtube.com/watch?v=HGAmyrAaSKA

Κλασικός Καβάφης στις ευχές μου για κάθε καλό σε σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θες,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστο, όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις!

κ.κ.