Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σκέψεις για τη Συνδιάσκεψη

Στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιείται στην Αίγλη του Ζαππείου η «Συνδιάσκεψη για την Διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες». Θα «χαιρετίσει» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας , η Υπουργός Παιδείας και διά βίου μπλα-μπλα Άννα Διαμαντοπούλου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης και ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Πέτρος Γερουλάνος.

Ως κείμενο είναι απαραίτητο να υπάρχει μια «εθνική πολιτική για τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία». Γνωρίζουμε όλοι σε ποια σαθρά θεμέλια, αποσπασματικά και ευκαιριακά χτίστηκε τα τελευταία χρόνια η ετοιμόρροπη πλέον εντυπωσιακή ανάπτυξη των βιβλιοθηκών και των αρχείων. Οι ειδικοί επιτέλους θα μιλήσουν, θα συν-διαμορφώσουν μια τεχνοκρατική και θεωρητική πλατφόρμα που θα απαντήσει στις απαιτήσεις και τις δυνατότητες των καιρών, αλλά και στο όραμα μιας κοινωνίας της γνώσης και της μνήμης. Απ’ όσο ξέρω είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια «διάσκεψη» για «διαμόρφωση» «εθνικής πολιτικής» για το χώρο μας.

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες και σχετικές με τη διαμόρφωση και τον εμπλουτισμό αυτής της εθνικής πολιτικής, όπως εξάλλου και «συνήθεις» παρεμβάσεις από «συνήθεις» ομιλητές που θα ξαναπούν τα «συνηθισμένα» πράγματα καθώς θα κρύβουν τη λιποβαρή πραγματικότητά τους. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, χρήσιμες και εντός θέματος πρέπει να θεωρήσουμε νομίζω και τις εισηγήσεις των ξένων ομιλητών.

Στο κομμάτι της συνδιάσκεψης που αφορά στα αρχεία νομίζω πως τα πράγματα είναι λίγο «ελλιπή», ας πούμε για παράδειγμα πως στην ενότητα «αρχεία και έρευνα» οι ανακοινώσεις αφορούν μόνο στην έρευνα των ιστορικών, ενώ «λίγη» θεωρώ και την ενότητα για τα «αρχεία και τη δημόσια διοίκηση», το μεγάλο «ασθενή» δηλαδή για αρχειονόμους και πολίτες.

Εύχομαι να προκύψει μια ουσιαστική συγχώνευση των διεργασιών και των προβληματισμών της Συνδιάσκεψης, των προτάσεων της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου και της αναμενόμενης διαβούλευσης. Είναι λίγο «φιέστα» όλο αυτό που γίνεται, όμως είμαι σίγουρος πως πια δεν «τυφλώνει» τον κόσμο των ειδικών των βιβλιοθηκών και των αρχείων, που έχουν συνηθίσει στις φανφάρες και εναγωνίως αναζητούν και επιμένουν σε ουσιαστικές λύσεις. Κατά πόσο θα δεσμεύει τις κυβερνήσεις αυτή η πολιτική που θα προκύψει; Είναι άδικο να προβλέψουμε πως δεν θα τις δεσμεύει καθόλου; Είναι υπερβολικό να πούμε ότι η απουσία εθνικής πολιτικής τον καιρό των παχιών αγελάδων και οι συνέπειές της στην ανισομερή και εύθραυστη ανάπτυξή τους, δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από μια «ωραία» και «σοφά» διατυπωμένη πολιτική την περίοδο που ο επιθανάτιος ρόγχος τους θορυβεί ενοχλητικά παντού στην Ελλάδα;

Εύχομαι (γιατί δεν ελπίζω) οι προτάσεις να γίνουν αποφάσεις και να υλοποιηθούν. Και ας κριθούν ως έργα. Όχι ως εξαγγελίες.

8 σχόλια:

βιβλιοθηκονόμα είπε...

εγω πάλι πιστεύω πως θα γίνουμε θεατές σε μια όμορφη-πλουσιοπάροχη- παράτα/παράσταση στο Ζάππειο που θα προκύψει άλλη μια τρύπα στο νερό, και θα μας φταίει το ΔΝΤ αντί τα χάλια μας τα μαυρα

aikker είπε...

ελπίζω, να μην ανήκω στους "«συνήθεις» ομιλητές που θα ξαναπούν τα «συνηθισμένα» πράγματα καθώς θα κρύβουν τη λιποβαρή πραγματικότητά τους.", κι αυτά που θα πω να μην αποτελούν "μέρος της "φιέστας" που τυφλώνει".
και εύχομαι η ευχή σου να γίνει ελπίδα και πράξη.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Η παρουσία η δική σου Κατερίνα και κάποιων άλλων ίσως να είναι ο μόνος λόγος να ελπίζουμε σε κάτι που δεν θα είναι "παράτα" που λέει και η "βιβλιοθηκονόμα" του πρώτου σχολίου.

Εκκρεμούν οι υλοιποιήσεις. Το ξέρουμε καλά όλοι. Εκεί ας τους δούμε όλους τυς θεσμικούς, όχι στις συνδιασκέψεις.
Καλή επιτυχία

Ανώνυμος είπε...

μου φαίνεται περίεργο μα κανένα σχόλιο κατόπιν εορτής;

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Περίεργο; Μπα δεν νομίζω....

Πάντως το έχω στο νου μου, αλλά ας το διατυπώσω και εδώ (εφόσον με προκαλείς!)

Δεν ήμουν εκεί και έχω δει κάποιες εισηγήσεις γραπτές. Ρώτησα λοιπόν φίλους και συναδέλφους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το χαρακτήρα της φιέστας, τις κάποιες "συνήθεις" ομιλίες κάποιων "συνηθισμένων ομιλητών" που είπαν γενικόλογες κουβέντες για αρχεία και (εθνικές) βιβλιοθήκες (!). Όπως υπήρξαν και σοβαρές συμβολές.

Αυτό που με "δένει" σε μια αμφίρροπη στάση απέναντι στη συνδιάσκεψη και στη διαβούλευση είναι η συμμετοχή και η ελπίδα κάποιων αξιόλογων συναδέλφων σε αυτή. Θεωρώ όμως ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων τη συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου στην "Καθημερινή" της Κυριακής: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_30/01/2011_430340

Εσύ ανώνυμε/η πήγες; Τι εικόνα έχεις από την ιστορία αυτή;;

Ανώνυμος είπε...

λέγεμαι Μαρία ναι πήγα δεν άντεξα ως το τέλος ως τις 6 έκατσα ωραίο μπουφέ είχε (μπλακ χιούμορ) λοιπόν σοβαρά μου κανε κι εμένα εντύπωση η επισημότητα της υπόθεσης.Ήταν όμως η πρώτη φορά που άκουγα από όλους να μιλάνε και να αναφέρουνε τα υπάρχοντα προβλήματα ακόμα κι αν δεν ανέφεραν τίποτα αξιοσημείωτο για τη λύση τους τουλάχιστον ξέρουμε πως γνωρίζουν ακριβώς το πρόβλημα. Αρκετοι συνάδελφοι άκουσα να λένε πως αυτά του τα είχαν αναφέρει εκείνοι στην επιθεωρηση που κάναν στις βιβλιοθήκες. Τώρα αν στο πρόβλημα που δηλωμένα γνωρίζουν θα δώσουν και την πρέπουσα λύση...(κάτι άκουσα για μεταταξεις από γνωσό στομα και με ανησυχεί...) αυτό θα δείξει ελπίζω για μια φορα να γίνει κάτι ελπίζω γιατι δε μπορώ να κάνω αλλιώς και γιατι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία θα θελα πάντως να ακούσω κι άλλες γνώμες συναδέλφων.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Να δώσω το σωστό λινκ για τη συνέντευξη της Διαμαντοπούλου (Μαρία συγγνώμη :)

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_30/01/2011_430340

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα και πρωτοποριακά θα έλεγα αλλά στο διαταύτα αν δεν έχεις ανθρώπους να το λειτουργήσουν; να πω για χιλιοστη φορά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ειδικότητας βιβλιοθηκονόμου και μετα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα το ανέφεραν στο συνέδριο το εννοουν; χρειάζεται κόσμος νέοι βιβλιοθηκονόμοι με όρεξη και κυριώς γνώση και πληροφοριακή παιδεία. Άντε να δούμε!!!! Μαρία.