Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ο κάδος και η δημοκρατία

Η πρώτη φορά ήταν το φθινόπωρο του 1999, με τους σεισμούς. Βγήκαν όλοι στο δρόμο, αντάλλαξαν τον πανικό τους, οι κουτσομπόλες ενημέρωσαν για το ποιοι πρέπει να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ασανσέρ των πολυκατοικιών, πολλοί συστήθηκαν τότε για πρώτη φορά μετά από χρόνια γειτνίασης. Η γειτονιά συγκολλήθηκε και για λίγες εβδομάδες λειτούργησε και ένα μικρό δίκτυο αλληλεγγύης.

Τα χρόνια πέρασαν και η γειτονιά επέστρεψε ταχέως στον παλιοχαρακτήρα της. Ώσπου μια μέρα έφτασε ένα συνεργείο του δήμου για να επανακαθορίσει τη θέση των κάδων για τα σκουπίδια μας. Βγήκαμε μάλλον τελευταίοι στο δρόμο απορημένοι με τη φασαρία και τον κόσμο που είχε μαζευτεί έξω απ’ το σπίτι μας. Πού θα μπει ο κάδος; Οι απέναντι τσακώνονταν ποιος έχει την πιο μεγάλη πολυκατοικία να πάει ο κάδος να κάτσει μπροστά της, στη γωνία ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας ρούχων έβριζε τους εργάτες που τρυπούσαν το οδόστρωμα για να βάλουν τον κάδο (λίγες μέρες και λίγα «αρμόδια» τηλέφωνα μετά… ο κάδος πήγε απέναντι, στο νηπιαγωγείο, «γιατί του χαλούσε την πρόσοψη του μαγαζιού»). Και μπροστά στη μονοκατοικία μας ή από ‘δω πλευρά του δρόμου ομογνωμούσε: «να μπει εδώ ο κάδος. Δεν θα υποφέρουμε εμείς τη μυρωδιά και τη βρωμιά όλων σας… έχουμε και παιδιά και γέρους… θα τους πεθάνουμε δηλαδή;» Προσπαθήσαμε να ψελλίσουμε πως το σπίτι είναι ισόγειο, δεν έχει πυλωτή, δεν θα έχει απόσταση το παράθυρο από τον κάδο, πως δεν είναι δίκαιο αυτός που βάζει τα λιγότερα στον κάδο να επωμιστεί αποκλειστικά τη βρωμιά του. Η απάντηση όμως μιας εξαγριωμένης με τις αντιρρήσεις μας γυναίκας από τη διπλανή πολυκατοικία ήταν αφοπλιστική:

- Και θεωρείτε δίκαιο τόσα σπίτια να μυρίζουμε τα σκουπίδια που παράγουμε όλοι; Καλύτερα ένα σπίτι που είστε λίγοι, παρά όλοι εμείς.

(Τελικά ο κάδος μπήκε μπροστά από την πολυκατοικία της και ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι της…)

*****
θυμήθηκα την ιστορία διαβάζοντας αυτό το "απολαυστικό" κείμενο της Riski

16 σχόλια:

δύτης των νιπτήρων είπε...

Υπάρχει θεός λοιπόν! :)

Ανώνυμος είπε...

Άσε και σε λίγο καιρό που θα σφαζόμαστε όλοι για ένα σάπιο κρέας στα συσσίτια δεν θα έχουμε με τι να γεμίσουμε τους κάδους κι έτσι οι γειτονιές θα παραμένουν καθαρές και χωρίς δυσοσμίες!

(Είμαι καλά, το ίδιο επιθυμώ και για 'σας...)

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

ναι... ο μικρός θεός του κάδου

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Silent γώ λέω να κρατήσω καβάντζα από την ανακύκλωση και κανένα κονσερβοκούτι...

Ανώνυμος είπε...

Συμβουλή μου είναι να πάρεις από το σουύπερ μάρκετ μεγάλες κονσέρβες (τόνου κατά προτίμηση, είναι πιο καλογυαλισμένες) για να μη σε παιδέψουν πολύ σε ό,τι κι αν σχεδιάζεις να κάνεις ;)

Snowball είπε...

To συμπέρασμα από την ιστορία σου είναι ένα...

Κωλοέλληνες...

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Σάιλεντ σκεφτόμουν κάτι από παστά... να έχουν και αλάτι....

Snowball το συμπέρασμά μου είναι περίπου μια απορία: περιμένουμε ξεσηκωμό όταν γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι είναι δημοκρατία;

vague είπε...

χα χα χα,
Να ξέρεις πάντως ότι εμείς, την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου, την φωτοτυπήσαμε και τη μοιράσαμε παντού.

Και πάντως στη δική μου γειτονιά, επειδή ο κάδος χρησιμοποιείται σπάνια και τα σκουπίδια είναι συνήθως απ' έξω, πάνω στο πεζοδρόμιο, το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί και δεν πλακωνόμαστε πια γι' αυτό το ζήτημα. Να μια απόδειξη του πόσο πολύ έχουμε αναπτύξει τη μεταξύ μας αλληλεγγύη. Δεν επιτρέπουμε σε επιμέρους ζητήματα να μας διχάζουν. :))))

Σταυρούλα είπε...

4 κάδοι είναι όλοι κι όλοι στο χωριό.Γι αυτούς παραλίγο να πιαστεί το χωριό στα χέρια. Τελικά οι 2 μπήκαν έξω από σπίτια κλειστά τον περισσότερο χρόνο κι ο 3ος από νεοαναγειρόμενη οικοδομή.. Του 4ου έκοψαν το καπάκι αυτοί που μένουν απέναντι, απ' ό,τι λέγεται, για να μη ρίχνουν σκουπίδια.

Ξεφτίλαα. Οι κάδοι γεμάτοι κι εμείς πάμε ταξίδι τα σκουπίδια μας 5 χιλ. παρακάτω.

Υ.Γ. Καλά έξω απ΄το νηπιαγωγείο; Τι ηλίθιος! Γκρρ...

SoDurck είπε...

Καταγγέλω την κατάφορη παραβίαση του αναφαίρετου και θεμελιώδους δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Τον κάδο τον ρώτησε κανείς; ε;

Γιάφκα δημοκρατικών το κάνατε πια!

(εκείνο το παλιό το σβάν με το κλειδί είναι καλύτερο. Ρωτήστε και καναν υπέργηρο...)

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Ρενάτα: ιιιιιι και να σου πω: αυτοί ψηφίζουν;

Soduck: η συνακόλουθη με το βαθύ γήρας σοφία σου είναι πολύτιμη στους νεαρούς αυτού εδώ του ιστολογίου...

Σταυρούλα είπε...

Δυστυχώς ψηφίζουν (βασιλιά, ΕΠΕΝ παλιά, Νδ κι οι πιο "προοδευτικοί" Μπατσόκ), οδηγούν και κάνουν και παιδιά!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

αυξάνονται δηλαδή.... και εμείς φιλοσοφούμε... :)

Daring είπε...

Ένας κάδος κοντά μας πάντα χρειάζεται.Ναι,η μυρωδιά μπορεί να είναι ανυπόφορη,αλλά με τις εποχές που έρχονται ας μην τον υποτιμάμε.Σε λίγο καιρό οι κάδοι θα αντικαταστήσουν τα σούπερ μάρκετ,από εκεί θα 'ψωνίζουμε'.
(το πικρό μου χιούμορ)

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Χιούμορ.. τι χιούμορ; Εμένα μια ευδιάκριτη πρόβλεψη μου φαίνεται γαμώτο... (ρίξτε μια ματιά εδώ: http://xeirwn.blogspot.com/2011/09/blog-post.html)

αγκνιρα είπε...

Να πω κάτι, δεν ξέρω κατά πόσο είναι άτοπο, αλλά ίσως να βοηθούσε: Αν η κάθε πολυκατοικία είχε τον δικό της κάδο ακριβώς μπροστά στην είσοδό της, αν οι ένοικοι της κάθε πολυκατοικίας συμφωνούσαν μεταξύ τους να ρίχνουν μόνο καλοκλεισμένες σακούλες μέσα στον δικό τους κάδο (και όχι χύμα τα σκουπίδια), αν μοιραζόντουσαν οι οικογένειες της πολυκατοικίας την ευθύνη να κρατάνε τον κάδο πάντα κλειστό και κάπως καθαρό, δεν θα ήταν αυτό μια κάποια λύση του προβλήματος; Και αν υποθέσουμε ότι αυτό το σύστημα πραγματικά λειτουργούσε, δεν θα το έβλεπαν οι υπόλοιποι γείτονες και ίσως θα αποφάσιζαν να κάνουν και αυτοί το ίδιο;