Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Πέντε κλωστές απ' το κουβάρι μου


Ο χώρος αυτός είναι ένα τρόπος έκφρασης, αλλά και ένας τόπος επικοινωνίας. Έχει ανάγκη την έκφραση των αναγνωστών του, όχι τόσο για να τονώνεται ο εγωισμός του συντάκτη του, όσο για να συμπληρώνεται από τις θέσεις και τις αντιθέσεις το θέμα του αρχικού κειμένου. Για πολύ λίγα πράγματα εδώ μέσα αυτολογοκρίνομαι- και σε αυτό δεν θα με έσωζε ούτε η ύπαρξη ενός ευρηματικού ψευδώνυμου. Το blog αυτό είναι μια καταγραφή του κόσμου, όχι η αυτάρεσκη και επομένως ψευδής προβολή μου.Σήμερα νοιώθω πως ξημέρωσε μια πικρή μέρα για όλους. Με κυκλώνει μια θυμωμένη θλίψη, που μου θυμίζει στην ευρύτητά της την επόμενη της 8ης Δεκεμβρίου του 2008. Μια έντονη αίσθηση απώλειας, μπερδεμένες δεύτερες σκέψεις, μια βουβή περίσκεψη.


Θα ξεδιπλώσω το κουβάρι μου. Κάποιες κλωστές μπορεί να τις κόψω.


Το ΚΚΕ ισχυρίζεται πως με την περιφρούρηση υπερασπίστηκε τη συγκέντρωσή του και όχι τη Βουλή. Μα όταν παίζεις το παιχνίδι του κοινοβουλευτισμού πως είναι δυνατό να ισχυρίζεσαι πως δεν τον προστατεύεις;


Όσο δίκιο έχουν όσοι κατηγορούν το ΚΚΕ ότι θεώρησε ότι του ανήκει το Σύνταγμα, άλλο τόσο έχουν όσοι κατηγορούν τους Αναρχικούς και τους Αντιεξουσιαστές για το ίδιο πράγμα.


Ο θάνατος ενός διαδηλωτή που σχετίζεται με τα δακρυγόνα που έριξε πάλι η Αστυνομία είναι απώλεια και για όσους αγωνιζόμαστε και διαδηλώνουμε εναντίον της πολιτικής που μας οδήγησε εδώ.


Ο αντιεξουσιαστικός χώρος δεν πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να αποκαλύψει τους προβοκάτορες (αν υπάρχουν);


Το άπειρο σε προβοκάτσιες τα τελευταία χρόνια ΚΚΕ θεώρησε χθες (στην πρώτη του κοινή συγκέντρωση με τον υπόλοιπο λαό) ότι με δυναμική αντεπίθεση στους κουκουλοφόρους προστατεύεις μια συγκέντρωση. Μάλλον είχαν άδικο...

8 σχόλια:

nefosis είπε...

Να προσθέσω τη δική μου παρδαλή κλωστή. Αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ μπροστά στη Βουλή, τι ακριβώς θα κάναμε, εμείς οι υπόλοιποι; Θα σηκώναμε όλοι πέτρες; Τι θα γινόταν που δεν έχει ξαναγίνει λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα; Και γιατί, αντί να τους διώχνουμε, δεν προσπαθούμε να τους αφομοιώσουμε;
Πιθανόν, να είναι περισσότερες κλωστές. Δεν ξέρω στ' αλήθεια.

latecomer είπε...

Ως απόδημος προφανώς δεν μπορώ να έχω παρά μόνο την άποψη που σχημάτισα από μερικά πλάνα από το birdeye view του σκαι, αλλά μιας και ζητάς γνώμες σκέφτηκα να πεταχτώ (όχι πως θα γράψω κάτι που δεν έχεις διαβάσει ήδη).

Το ΠΑΜΕ είναι αυτό που είναι και ξέρουμε, χτες επέλεξε να μην κατέβει μόνο του, το θεωρώ καταρχήν καλό.

Δε γίνεται να σου θύμισε μόνο τον απόηχο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου το σκηνικό. Εμένα οι πέτρες και οι μολότοφ στο ψαχνό μου φέρανε κι από Μαρφίν, κι ας μην είχε τα ίδια αποτελέσματα.

Με βάση το τελευταίο δεν μπορώ να κρατήσω ίσες αποστάσεις, όχι αυτή τη φορά. Σε τελική ανάλυση ποιο από τα δύο θα τρομάξει περισσότερο κόσμο και θα τον αποθαρρύνει από τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις? Η εμμονή του ΠΑΜΕ να βρεθεί στην πρωτοπορία ή οι μολότοφ σε διαδηλωτές χωρίς πυρίμαχες στολές και ασπίδες;

Τέλος, ως κάποιος που δεν διαδήλωνε με το ΠΑΜΕ και συνεπώς έχει εισπράξει αρκετά από τα δακρυγόνα του χάρη στους κουκουλοφόρους, δεν κατάλαβα ποτέ με ποια λογική οι υπόλοιποι διαδηλωτές πρέπει να παρέχουν κάλυψη και να γίνουν ασπίδες για τον "πόλεμό τους" με τα ΜΑΤ (κι αν δεν το κάνουνε γίνονται ρουφιάνοι). Πολλοί δεν θέλουμε να έχουμε αυτόν τον ρόλο. Μπορεί όντως το ΠΑΜΕ να μην κατάφερε τελικά να προστατέψει τη συγκέντρωση αλλά η άλλη εναλλακτική θα ήτανε να το αφήσει να εξελιχθεί σε μια από τα ίδια.

renata είπε...

Συμφωνώ μαζί σου μέχρι κεραίας. Σήμερα θλίψη,πίκρα κι απελπισία νιώθω.

Narabuko είπε...

θεωρώ αστείο να υπάρχει κόσμος που πιστεύει πως το ΠΑΜΕ περιφρουρούσε την πορεία. Υπήρχε σαφή κομματική γραμμή για το τι θα πράξει και φάνηκε από την προηγούμενη μέρα. Τόσα χρόνια απών, θυμήθηκε να κατέβει ΠΑΝΟΠΛΟ με ΚΡΑΝΗ και ΠΑΛΟΥΚΙΑ να διαφυλάξει την αστική δημοκρατία. Δεν γνωρίζω τι θα γινόταν αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ εκεί, αν θα έμπαινε στη βουλή ή οχι. Αλλά στην ουσία το ΠΑΜΕ εμφανίστηκε να αποτρέψει ως νέος νταβάς να καταπνίξει οποιαδήποτε δυναμική αναπτυχθεί στο δρόμο από το λαό. Λειτουργώντας βρώμικα - όπως συνηθίζει - ζητούσε ταυτότητες από δημοσιογράφους για να περάσουν τις γραμμές του, δεν άφηνε κανένα μπλοκ διαδηλωτων να περάσει στη βουλή προστατεύοντας την, αυτή και την διαδικασία που εξελλισόταν. Λογικό είναι αυτό να μην γίνει ανεκτό από ορισμένους. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Δεν δικαιολογώ βέβαια τα μπουκάλια εναντίων τους ή τις πέτρες, αλλά από την άλλη τα βιντεο και οι φωτογραφίες αποδεικύουν πως τα ΚΝΑΤ πάνοπλα χτυπούσαν κόσμο που δεν φορούσε ουτε κράνη, ούτε παλούκια και δέρνοταν ανηλεώς αδιάκριτα. Οταν αμύνεσαι σε μια τέτοια κατάσταση δεν περιμένω να έχουν όλοι την ψυχραιμία, ωριμότητα ή το πολιτικό κριτήριο της αντίδρασης. Δεν γνωρίζω αν υπήρξαν "βαλτοί" μέσα στη φάση, πιθανόν να υπήρξαν, πιθανων και όχι. Λίγο με ενδιαφέρει στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Αυτό που μένει είναι ένας ακόμα νεκρός, βορρά στα σχέδια του καθενός, ενας εμφύλιος που ποτέ δεν τελείωσε και ξαναμπαίνει μπροστά γιατι ως λαός έχει η μνήμη μας κοντά ποδάρια, ενα νομοσχέδιο που καταστρέφει τις ζωές όλων μας και φυσικά η κρατική προπαγάνδα.

ΥΣ Αν τα πρόβατα γουστάρουνε βοσκό προβλημά τους. Αλλά οταν όλοι σου οι εχθροί σε επαινούν βλ. ΛΑΟΣ κ αστικό κράτος εεε κάπου κάνεις λάθος.

Кроткая είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Latecomer

HappyHour είπε...

@Νεφοση
Δεν ξέρω τι θα έκανε ο κόσμος σίγουρα, όμως απο μέρες υπήρχε στην ατμόσφαιρα μια έντονη μαχητική διάθεση και μια ελπίδα ότι αυτο το 2ημερο θα ηταν το τελευταιο της κυβερνησης. Την Τεταρτη λοιπον που ο κοσμος αγγιξε τις 500.000 χιλιαδες οταν γινοντουσαν τα επεισοδια επανω στο Συνταγμα δεν κουνιοταν κανένας, ούτε πανικος ούτε τίποτα. Ο κόσμος παρέμενε. Και υπήρχε ένα κλιμα χαράς και μια προσδοκία ότι "αυριο θα γίνει χαμός" με την καλη εννοια. Το ΠΑΜΕ λειτουργησε ως αναχωμα αναμεσα στους διαδηλωτες και τα ΜΑΤ.

@Latecomer
Το ΠΑΜΕ ειχε γυρισει την πλατη του στην βουλη και ειχαν μετωπο προς τον κοσμο. Πριν, πριν ξεκινησουν τα επεισοδια. Επισης δεν επιτρεπεται το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ να μπαινει στην ίδια λογικη των κουκουλοφορων και να βγαζει ομαδες κρουσης, τα ΚΝΑΤ που λενε! Και ναι δεν ειμαι νηφαλια γιατί κινδυνεψα. Δεν ειχα ούτε μολοτοφ ούτε πετουσα μαρμαρα. Εφευγα από την β.σοφιας, συγκεκριμενα στο υψος του κινγκ τζωρτζ γιατί δεν θα πλακωνομουν φυσικά με το παμε, όταν βγηκε μια ομαδα με κρανη κονταρια και μαρμαρα και μας τα πεταξε. Κι ο κόσμος πηδουσε από τα πλαγια μέσα στην πλατεια! Τι άλλο λοιπόν; Δεν ειδα να επικρατει ψυχραιμια στο ΠΑΜΕ που είναι συντεταγμενο και οργανωμενο. Λειτουργησε ίδια ακριβως με αυτούς που κατηγορει.

Θλιψη και απογοητευση πραγματικά.

latecomer είπε...

@ Narabuko

"Τόσα χρόνια απών (sic), θυμήθηκε να κατέβει ΠΑΝΟΠΛΟ με ΚΡΑΝΗ και ΠΑΛΟΥΚΙΑ να διαφυλάξει την αστική δημοκρατία."

Εχμ, δεν νομίζω να ισχύει τίποτα από αυτά που ανέφερες. Απόν δεν είναι, άλλο απουσιάζω κι άλλο κατεβαίνω μόνος μου. Πάντα η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ ήταν έτσι, δεν συνέβη κάτι ξεχωριστό αυτή τη φορά (πέρα από το ότι κατεβήκανε μαζί με τους υπόλοιπους). Όσο για το αν περιφρουρούσε την αστική δημοκρατία που ειδάλλως ήτανε χαμένη από χέρι... give me a break

Δεν αναφέρθηκα σε μπουκάλια, σε μολότοφ αναφέρθηκα και φαίνονται καθαρά στα εναέρια πλάνα που έδειξε η τιβι. Για να "αμύνεσαι" πρέπει πρώτα να σου επιτεθούν (πράγμα που μας πάει στην αδιέξοδη συζήτηση του ποιος πέταξε την πρώτη πέτρα). Και έστω πως το ΠΑΜΕ επιτέθηκε, σοβαρολογείς πως ο άοπλος κόσμος κτλ κτλ έχασε την υπομονή του και αμύνθηκε με... μολότοφ? Εγώ πάντως δεν ξέρω πως να σκαρώσω μολότοφ μέσα σε 5 λεπτά ή να ξηλώσω πεζοδρόμιο, ειδικά όταν με δέρνουν...

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Να εξηγήσω πως η "πίκρα" που λέω έχει να κάνει τόσο (και κύρια) για τη δολοφονία ενός ανθρώπου, όσο και για το "ανεπιτυχές" της ογκωδέστατης συγκέντρωσης και γενικά της κοινητοποίησης των 2 ημερών σε όλη την Ελλάδα. Το "κίνημα" έχει ανάγκη μια νίκη για να τονώσει το ηθικό των πολλών και να δείξει πως υπάρχει προοπτική από την αντίσταση.