Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Τα επιμύθια και το κατηχητικό της υποδούλωσης.




"Φεύγοντας από την Αθήνα, το τρένο έπρεπε να περάσει και από τη Θεσσαλονίκη, σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο της Βόρειας Ελλάδας.  Σταματήσαμε κοντά στο σταθμό για ανεφοδιασμό σε κάρβουνο και νερό. Πλησίασα στο παραθυράκι μήπως δω κανένα γνωστό. Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν παραταγμένοι ανά δέκα μέτρα κατά μήκος του τρένου.  Ο εργάτης που έλεγχε τις ράγες έτυχε να είναι γνωστός μου. Λεγόταν Γιώργος Καλούδης. Ήταν πέντ’ έξι χρόνια μεγαλύτερός μου και ήμασταν γείτονες όταν ήμασταν παιδιά. Ο πατέρας του ήταν γνωστός κομουνιστής και δούλευε στους σιδηρόδρομους.  Τον είχαν συλλάβει οι Γερμανοί με το που μπήκαν στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος είχε πάρει τη θέση του πατέρα του. Η δουλειά του ήταν να ελέγχει εάν τα φρένα των τρένων εμπόδιζαν τους τροχούς και να τα ρυθμίζει μ’ ένα μακρύ σφυρί. Όταν με είδε, φάνηκε έκπληκτος. Πλησίασε διακριτικά, κάνοντας ότι δουλεύει στο βαγόνι μου.

«Πώς; Κι εσύ εδώ! Κοίτα να το σκάσεις οπωσδήποτε, γιατί εκεί που σας πάνε δεν μένει άνθρωπος ζωντανός:» μου είπε στα ελληνικά, προσπαθώντας να περάσει απαρατήρητος από τους Γερμανούς»

Η μαρτυρία του Σλόμο Βενέτσια, Εβραίου της Θεσσαλονίκης, καταγράφηκε σε βιβλίο πρώτη φορά το 2006. Στην Ελλάδα μεταφράστηκε το 2008 και κυκλοφορεί με τον τίτλο «Sonderkommando: μέσα από την κόλαση των θαλάμων αερίων» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η μαρτυρία του Σλόμο Βενέτσια καταγράφει τις μνήμες ενός ανθρώπου που πέρασε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επιβίωσε ασκώντας το φρικιαστικό «καθήκον» του Sonderkommando  και έζησε με τους εφιάλτες της άγριας και απάνθρωπης εμπειρίας του.

Ο Σλόμο Βενέτσια οδηγούσε τους άλλους ανθρώπους στους θαλάμους αερίων και ύστερα έπαιρνε τα πτώματά τους και τα κουβαλούσε μέχρι τους φούρνους που εξαφάνιζαν τα ίχνη του εγκλήματος. Με αυτό το καθήκον κατάφερε να επιβιώσει, όμως όπως ομολογεί στο τέλος του βιβλίου του ούτε ο ίδιος βγήκε από το κρεματόριο ζωντανός.

***
Οι εκλογές στην Ελλάδα βάζουν στη Βουλή τη ναζιστική συμμορία «Χρυσή Αυγή». Στον τόπο που γεννήθηκα, την Κόρινθο, τα ποσοστά της αγγίζουν το 12%. Ντρέπομαι γι’ αυτούς που την ψήφισαν.

***

Το κείμενο αυτό αφιερώνεται στο ΠΑΣΟΚ και το MEGA Chanel που με την ξενοφοβική και αντιμεταναστευτική προπαγάνδα τους έφεραν τη ναζιστική συμμορία Χρυσή Αυγή στην ελληνική Βουλή. Το Φεβρουάριο του 2011 στο δι-ιστολογικό αφιέρωμα για το φόβο, του δούρειο ίππο της εξουσίας, έγραψα πως «Ο φόβος είναι μια τρομακτική ιστορία, τα επιμύθια της οποίας δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.». Κάποιοι επιχείρησαν να μας τα κρύψουν. Όμως ο φόβος, ως πολιτικά μεταδιδόμενο νόσημα θα γυρίσει πάνω τους.





Μου άρεσε πολύ αυτή η προεκλογική φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα. Η ελπίδα είναι πάντα πηγαία γελαστή. Και δυνατή.

8 σχόλια:

silentcrossing είπε...

Παρά το ανακάτεμα στο στομάχι, θα επιμείνω στην αρχική μου γνώμη: χειρότερη ακόμα και από τη ντροπιαστική είσοδο των ναζιστών στη βουλή ήταν η μέχρι τώρα επιβολή ναζιστικών πρακτικών από σοσιαλιστές τύπου λοβέρδου. Μιας και μιλάς για φόβο, ας μην αφήσουμε το φόβο των φασιστών να επισκιάσει το κυρίαρχο μήνυμα των χθεσινών εκλογών, αυτό που λέει ότι οι μνημονιακές πολιτικές δεν έχουν πλέον καμία νομιμοποίηση. Ο δρόμος για τη λαϊκή κυριαρχία είναι μακρύς, όμως έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Προσωπικά θα φοβόμουν ακόμα περισσότερο τη στήριξη του δικομματισμού από τους συμπολίτες μου, ενώ τώρα ξέρω πως ό,τι και να γίνει από 'δω κι εμπρός θα είμαστε μαζί και θα τους πολεμήσουμε μέχρι την ολοκληρωτική συντριβή τους!

Nefosis είπε...

Να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε πορτραίτα χρυσαυγιτών; Να τους ζωγραφίσουμε και να τους περιφέρουμε ως ακτινογραφίες καρκινωμάτων;

Σταυρούλα είπε...

Το ΄χουν κάνει ήδη εδώ : http://jungle-report.blogspot.com/2012/05/2.html

Ο "εγερθητος" είναι πλέον βουλευτής. Σκ...

el Romandante είπε...

χαιρετώ τη παρέα
περίμενα αυτή τη μέρα με αγωνία για να δω πώς θα αισθάνομαι μετά από τα αναμενόμενα για μένα αποτελέσματα της φασιστικής καθιέρωσης και θεσμικά. Δε μπορώ καν να χαρώ για το σύριζα. Ο καιρός εδώ πάνω στα Λονδίνα είναι εντελώς καταθλιπτικός και επιτείνει τη κατάπτωση. Το ποστ σου μου έκατσε και αυτό βαρύ. Άστα

serenata είπε...

Γιατί κολλάτε στη ΧΑ;
Τώρα τους ξέρουμε.
Γελοίοι είναι!
Καλύτερα να ξέρεις ποιοι είναι παρά να κρύβονται μέσα σε κόμματα.
Δεν τους φοβάμαι!

ΥΓ. Πολύ μου άρεσε η φωτογραφία αυτή του Τσίπρα...μήπως θα μπορούσα να την πάρω κι εγώ;

HappyHour είπε...

Να το αφιερώσεις σε όλα τα κανάλια που τώρα ξυπνήσαν να πουν για την Χρυσή Αυγή, τόσες μέρες πριν τις εκλογές δεν άκουγα κανέναν να λέει για το ποιόν της, ή μηπως ήταν για να μην επηρεάσουν το εκλογικό σώμα;

Συμφωνώ με το Σαιλεντ όμως περισσότερο.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Καλημέρα σας!
@silent: Συμφωνώ σε όλα. Από την Κυριακή το απόγευμα η χαρά μου ήταν μισή. Αυτό το μέσα μου κλίμα καταγράφει το ποστ. Κατά τα άλλα έχεις απόλυτο δίκιο.

@nefosis: έχετε πάρει χαμπάρι ότι γουστάρω τα αφιερώματα και με δελεάζετε. Πάντως ίσως είναι καλύτερα να αφήσουμε τους σκελετούς στις κάσες τους.

@Σταυρούλα: Συμπληρώνω τη φράση σου: σκατά!

@Romandante: καλώς τον κεφάτο! Έχουμε δουλειά να κάνουμε μαζί τους. Και με τον κόσμο που τους ψήφισε.

@serenata: δεν με τρομάζουν αυτοί. Αυτοί που τους ψήφισαν με τρομάζουν.
ΥΓ: Τη φωτογραφία πάρτην. Και εγώ από αλλού την έκλεψα :)

@Happy: ακριβοθώρητη... Εγώ πιστεύω πως ο στόχος τους ήταν να ανεβάσουν τη Χρυσή Αυγή για να τρομάξουν τους νοικοκυραίους Χάππυ

HappyHour είπε...

:)

Ναι ίσως, ή ίσως να θέλουν μία φασιστική χείρα βοηθείας για να επιβάλλουν τα επόμενα μέτρα τα οποία είχαν έτοιμα...

Επίσης άκουσα από 2-3 πηγές την παρακάτω ιστορία (με παραλλαγές στην περιοχή και την προέλευση των αλλοδαπών), δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή αν είναι φήμη :

Κάποιος έχει ένα διαμέρισμα νοικιασμένο σε αλλοδαπούς οι οποίοι δεν πληρώνουν. Ο ιδιοκτήτης παίρνει τηλέφωνο στην αστυνομία για να τους βγάλει και εκείνη δίνει κινητό τηλέφωνο χρυσαυγίτη για να "καθαρίσει"...