Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Warsaw Session IV: Krakow


Η Κρακοβία είναι μια παραμυθένια πόλη, μια ζωντανή φοιτητούπολη με τα μπαράκια και τα καφέ της, ένας τουριστικός προορισμός. Μοιάζει να ξέρει ότι είναι ωραία, και το δείχνει. Την αδικήσαμε ίσως σε αυτό το ταξίδι: τη στριμώξαμε δίπλα στο Άουσβιτς την προτελευταία μέρα. Έκανε κρύο και η κούρασή μας ήταν μεγάλη. Ένιωσα όμως πως δεν έχει αυτό που αγάπησα στη Βαρσοβία: τις αντιθέσεις. Μοιάζει περισσότερο με κεντροευρωπαϊκή πόλη με ένδοξο μεσαιωνικό παρελθόν, παρά ένα μεταίχμιο με διασταυρούμενη ιστορία.












Είχε ένα παγκάκι με ήλιο επάνω στο Κάστρο, εκεί δίπλα στις μανόλιες...






3 σχόλια:

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Η Βαρσοβία γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε σχεδόν από την αρχή. Η Κρακοβία κουβαλά η ίδια ιστορία αιώνων. Ναι, κουβαλά Μεσαίωνα, κουβαλά Πανεπιστήμιο (από τα πρώτα ή το πρώτο της Ευρώπης), κουβαλά Κοπέρνικο. Κουβαλά και Νόβα Χούτα και μνήμες από τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες. Αγαπημένη πόλη!

γρηγόρης στ. είπε...

Συμφωνώ με την Κατερίνα. Η Κρακοβία είναι ένα ταξίδι [ή πολλά ταξίδια] από μόνη της!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Προφανώς έχετε δίκιο - στη σύγκριση που έκανα με τη Βαρσοβία υπερισχύει για μένα το στοιχείο των αντιθέσεων που είναι πιο εμφανές και απροσδόκητο στη Βαρσοβία από όσο στην Κρακοβία. Και μου αρέσουν οι πόλεις των αντιθέσεων, που είναι όμορφες και άσχημες συνάμα, όπως για παράδειγμα η Αθήνα.