Το 1930 κυκλοφόρησε μια πανέμορφη σειρά ελληνικών τουριστικών οδηγών από τον Ελευθερουδάκη για την Πελοπόννησο (με εξώφυλλο τη Διώρυγα της Κορίνθου), την Αθήνα και την Αττική (με εξώφυλλο την Ακρόπολη), τη Στερεά Ελλάδα (με εξώφυλλο τη Χαιρώνεια και το λέοντά της), την Κρήτη (με εξώφυλλο τις μινωικές τοιχογραφίες), τη Θεσσαλία (με εξώφυλλο τα Μετέωρα), τη "Βορειοδυτική Ελλάδα" (με εξώφυλλο το κάστρο των Ιωαννίνων), τις "Νήσους" (με εξώφυλλο κυκλαδικό) και τη Μακεδονία [και Θράκη] (με εξώφυλλο γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά).
Έχει ενδιαφέρον τι επιλέγεται εικαστικά ως σύμβολο κάθε περιοχής (από το τεχνούργημα της Διώρυγας ως την παράδοση της Μακεδονίας και την αρχαιολογία της Κρήτης), ότι έχουμε μια από τις πρώτες εικαστικές καταγραφές της αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων ως συμβολικής τουριστικής ταυτότητας των ελληνικών νησιών. Τα εξώφυλλα είναι του Περικλή Βυζάντιου ("ΠΒ" είναι η υπογραφή σε κάθε εικόνα του εξωφύλλου)*.
Οι οδηγοί αυτοί είναι σχετικά σπάνιοι στις ελληνικές βιβλιοθήκες και μάλιστα στη μορφή που κυκλοφόρησαν, δηλαδή όχι εκ των υστέρων δεμένοι. Ως χρηστικά βιβλία συνήθως ταλαιπωρούνταν αρκετά, οπότε λίγοι είναι σε καλοί κατάσταση.
*Την ταυτοποίηση έκανε η φίλη ιστορικός τέχνης Μαριλένα Κασιμάτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου