Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Περιμένοντας το Λένιν


Διαβάζω το βιβλίο "τι ωραία Κυριακή" του Jorge Semprun (από τη σειρά του Εξάντα με το καφέ σκληρό εξώφυλλο). Κυριακή βράδυ ξαπλωμένος μπρούμυτα στο κρεβάτι του υπογείου. Ιδιαίτερο βιβλίο, ανήσυχο. Από αυτά που σε διώχνουν για λίγο να σκεφτείς και ύστερα σε παίρνουν πάλι κοντά τους. Τα μάτια μου λυγίζουν από τη νύστα, διαβάζω τις τελευταίες φράσεις που αντέχω- τυχαία είναι φράσεις που μιλούν για τις βιβλιοθήκες. Ξυπνάω. Δευτέρα, στη βιβλιοθήκη - εργάσιμη εβδομάδα κι αυτή. Καταγράφω τις φράσεις- με μια παράλογα μεταφυσική προσδοκία. Είναι από τις φράσεις που σε διώχνουν για λίγο να σκεφτείς και ύστερα σε παίρνουν πάλι κοντά τους.

"... Πέρασε όμορφα στη Ζυρίχη ο Λένιν; ρωτά
Γνέφω καταφατικά.
- Και βέβαια, αποκρίνομαι. Είχε την Ινέσα. Κι ύστερα, περνούσε τον καιρό του στις βιβλιοθήκες, διάβαζε βιβλία φιλοσοφικά και πολιτική οικονομία. Οι καλύτερες στιγμές για τους επαναστάτες είναι αυτές που περνούν στις βιβλιοθήκες.
Ο Μπαριζόν γυρίζει προς το μέρος μου, ολοφάνερα δυσαρεστημένος.
- Μα τι λες! Οι καλύτερες στιγμές για τους επαναστάτες είναι όταν κάνουν την επανάσταση!
- Έτσι λες! του λέω. Πρώτα-πρώτα, οι στιγμές αυτές είναι μάλλον σπάνιες, πρέπει να το αναγνωρίσεις. Κι ύστερα, το πράγμα πολύ γρήγορα πάει στραβά. Αλλιώτικα από τα προβλεπόμενα, εν πάση περιπτώσει... "

***
Η εικόνα είναι από graffiti στην Κόρινθο

2 σχόλια:

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Πολύ ενδιαφέρον Γιώργο. Ο Λένιν ήταν όντως τακτικός και συστηματικός χρήστης των βιβλιοθηκών σε όποιες χώρες βρισκόταν κατά καιρούς. Πάντως, ποιες είναι οι καλύτερες στιγμές των επαναστατών, δεν ξέρω, ίσως με την αναφορά στις βιβλιοθήκες δίνουμε τη σημασία που πρέπει στην ανάγκη για μελέτη και για γνώση, πριν...

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Εγώ Κατερίνα έχω στήσει καραούλι πάντως περιμένοντας να έρθει- δεν ξέρω αν θα έχει γενάκι και μάλλον δεν θα τον λένε Βλαντιμίρ Ίλιτς. Γεγονός είναι ότι όλοι τους τότε σύχναζαν σε βιβλιοθήκες, και ο Τρότσκι και ο Μπουχάριν. Ο Στάλιν βέβαια, όχι...