Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Ένα αγγελτήριο-σελιδοδείκτης



Πώς μπερδεύονται οι ζωές των ανθρώπων και των βιβλίων και των βιβλιοθηκών πάντα μου άρεσε...
Το 1922 εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη το βιβλίο "Διηγήματα" του δικηγόρου Γεώργιου Αποστολίδη. Ο Αποστολίδης είχε γεννηθεί στη Σκιάθο, πολλά χρόνια ζούσε στην Πόλη, στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1922. Πέθανε το 1930. Έγραψε πολλά κριτικά κείμενα και διηγήματα και ήταν βασικός συνεργάτης του περιοδικού "Ιλισσός". Ο «Ιλισσός» ήταν μηνιαίο, εικονογραφημένο περιοδικό, το οποίο εκδιδόταν στην Αθήνα από τον Μάιο του 1868 ως τον Απρίλιο του 1872. Ο Αποστολίδης δημοσιεύει εκεί, εκτός των άλλων, το πρώτο κείμενο στα ελληνικά για τη θεωρία της εξέλιξης με τίτλο «θεωρία του Δάρβιν, περί της εμφανίσεως του οργανικού κόσμου και του αλλοιωτού των ειδών» (1871).

Σε ένα αντίτυπο των "διηγημάτων" βρήκα τον Ιούλιο του 2019 να υπάρχει ωστόσο ένας ιδιαίτερος, αυτοσχέδιος, πρόχειρος σελιδοδείκτης: ένα κομμάτι από κάποιο αγγελτήριο/προσκλητήριο γάμου. Δεν ξέρουμε ποιος το έβαλε στο βιβλίο, ποιοι και πόσοι το έχουν διαβάσει τα τελευταία 97 χρόνια, δεν ξέρουμε πού και πότε παντρεύτηκε το ανδρόγυνο του αγγελτηρίου. Ξέρουμε μονάχα τα ονοματεπώνυμά τους: " ο κ. και η κ. Πρ. Κεσίσογλου αγγέλλουσιν υμίν τους γάμους του υιού αυτών Ηλία μετά της δεσποινίδος Ελένης Ξ. Κοσμίδου".

Ιστορίες βιβλίων, αναγνώσεων, ανθρώπων που συναντιούνται κάποια στιγμή και χάνονται για πάντα. Μόνο από τύχη, καθαρή τύχη, καμιά φορά επιβιώνουν κάτι ασήμαντα χαρτάκια, κάποιες ασήμαντες κινήσεις για ζωές, ούτως ή άλλως, περαστικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: