Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Το πρόσωπο του 2009

Συνηθίζεται στο τέλος κάθε έτους να επιλέγεται ένα πρόσωπο που σηματοδοτεί και συνοψίζει με την ιστορία του τα γεγονότα ή τα μηνύματα της χρονιάς που τελειώνει.

Το πρόσωπο του 2009 είναι κατά τη γνώμη μου το πρόσωπο της Ανεργίας. Γεννήθηκε από την παγκόσμια οικονομική και πολιτική κρίση του Συστήματος και τις υποθήκες που δεκαετίες έβαζε η κακοδιαχείριση των οικονομικών της χώρας μας. Η Ανεργία έχει απαίσιο πρόσωπο με αποκρουστικά χαρακτηριστικά: ηττοπάθεια, φτώχεια, δουλοπρέπεια, αγωνία, απογοήτευση, οργή, απόγνωση, μηδενιστικός ατομικισμός. Κυοφορούνταν χρόνια τώρα και πριν φανεί καθαρή και παντοδύναμη είχε το πρόσωπο της επισφαλούς εργασίας: ενοικιαζόμενοι, «απασχολούμενοι», «ημιαπασχολούμενοι» και «απασχολήσιμοι», συμβασιούχοι έργου και εργασίας, «stagiers», εποχιακοί και ωρομίσθιοι. Στην ουσία, εργαζόμενοι με αναστολή.

Το πρόσωπο αυτό αφορά κατά κανόνα τη νέα γενιά, το μέλλον της οποίας υποθήκευσαν με την εσκεμμένη αδιαφορία τους οι προηγούμενες. Δεν διαχωρίζει προσοντούχους από μη, αν και ως πρώτο πιάτο προτιμά τους πρώτους. Στην ουσία θα λειτουργήσει ως αιματηρή κάθαρση μέχρι την επόμενη επανάληψη…

Το πρόσωπο αυτό το βλέπω γύρω μου σε συνομήλικους, φίλους, συγγενείς και συναδέλφους. Η αγωνία και η απογοήτευσή τους με κυριεύει. Σύντομα θα το δω και στον καθρέπτη μου.

5 σχόλια:

Emmanuel Ninos είπε...

To ολόμαυρο πρόσωπο της ανεργίας, φίλε Γιώργο, δεν είναι "πιασάρικό" και δε θα φιγουράρει στα διάφορα έντυπα, άσε που χαλάει και το εορταστικό τους κλίμα...

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Μήπως είναι υπερβολικά "πιασάρικο" και γι'αυτό δεν φιγουράρει στα διάφορα έντυπα; Άσε καλύτερα να ασχολούμαστε με τα τέλη κυκλοφορίας, τη δημόσια διαβούλευση και τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.....

ritsmas είπε...

Ti na po tora !! Kali xronia ligo kalyteri, ligo pio isixi.. sorry gia ta grammata.Kati epathe to systima

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Νομίζω ότι το να νοιώθουμε τα κοινωνικά ζητήματα και ως δικά μας και όχι μόνο τα δικά μας ως κοινωνικά είναι μια πρώτη κίνηση. Όσο για το σύστημα Ρίτσα, ξέρουμε τι έχει πάθει...:)))

συκοφάγος είπε...

H χρονια που ερχεται ειναι η πιο δύσκολη των τελευταίων χρόνων. Μέχρι πρόσφατα νόμιζα πως θα ηταν λίγο καλύτερη από ό,τι τωρα αποκαλυπτεται σιγά σιγά πως θα ειναι.

Ευχομαι από καρδιάς να ειναι το 2010 μια χρονια με υγεία, ψυχικη και σωματικη.
Να χαιρεσαι την μεγαλη σου πια οικογένεια, και ειθε να περάσουμε τους λιγότερους τριγμους, προσωπικους και κοινωνικους, που μας επιφυλάσσουν οι μερες που ερχονται.