Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ένα κεράκι για το "Βιβλιοθηκάριο"

Πολλά θα ήθελα να σχολιάσω.
Ας πούμε:
-Χωρίς σαρδάμ είπε ο πρωθυπουργός τη φράση: «η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται». Κάποιος στην παρέα σχολίασε πως ο Παπανδρέου δεν έκανε σαρδάμ γιατί η φράση είναι μικρή. Ωστόσο έχω κολλήσει στον… προβληματισμό: ακόμη και αν δεν τρομοκρατείται (το συζητάμε…), είμαστε σίγουροι και ότι δεν τρομοκρατεί;
- Ο σύντροφος Φώτης Κουβέλης βγήκε για μια ακόμη φορά και ανακοίνωσε τις απόψεις του στον τύπο πριν τις συζητήσει με το υπόλοιπο κόμμα. Και μετά σου λέει ο Αλαβάνος ότι πρέπει να σπάσουν οι μηχανισμοί… Μα αυτό δεν είναι κόμμα καλά-καλά, θα είναι μηχανισμοί; Πότε θα αφήσουν τον Αλέξη ελεύθερο να λειτουργήσει ως πρόεδρος; Τον έχουν κάνει (Ρεύμα και Ανανεωτικοί) μαριονέτα για τα κανάλια και τις δημόσιες σχέσεις.
- Έφυγαν οι καλικάντζαροι
- Πέθανε ο ιχνευτής Κώστας Βουκελάτος. Στο χώρο του βιβλίου υπάρχουν ακόμη, όσο και αν λιγοστεύουν, άνθρωποι με μεράκι, ήθος και πολιτισμό.
........
Συμπληρώνω ένα χρόνο σε αυτό το σπίτι, το «Βιβλιοθηκάριο». Το έχτισα με τα χέρια μου, είναι δικό μου και κοντολογίς είναι εγώ. Είχαν προηγηθεί «οι Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες σε Μαρασμό». Σε μια πρόσκαιρη παύση τους γεννήθηκε αυτό το blog και συνεχίζει μετά το οριστικό τους κλείσιμο.

Είναι έθιμο λοιπόν στη… Βλογάνδη να γιορτάζεις τα ιστο-γενέθλιά σου. Ο «βιβλιοθηκάριος» γεννήθηκε από κάποια ασίγαστα δημοσιογραφικά απωθημένα. Επίσης έπρεπε επιτέλους να πω αυτά που τόσα χρόνια κράταγα μέσα μου για τη δουλειά μου στις βιβλιοθήκες και τα αρχεία πιο άμεσα- πιο δεικτικά από ό,τι στο ιστολόγιο μιας ομαδικότητας. "Έπρεπε" να σχολιάσω τα μικρά της καθημερινότητας και τα μεγάλα της κοινότητας χωρίς να αναπαράγω τον Τύπο αναμασώντας τα στεγανά του.

Χρωστάω στην ιστολογική προϊστορία την εγκυμοσύνη του «Βιβλιοθηκάριου». Στο Doncat του Νίκου Δήμου (μια φοβερή παρέα που ξεσκόνιζε όψεις των πραγμάτων με κύριο στόχο το διάλογο και όχι τη συμφωνία υπό τη μαεστρική καθοδήγηση του Δήμου), τη wicked librarian της Γ. Κατσαρού (ο οπτιμισμός και η ευγένειά της συχνά με εκνεύριζαν (!!!), αλλά πάντα επέστρεφα για να σχολιάζω) και άλλους που παρακολουθούσα για μήνες ως αναγνώστης και σχολιαστής (For Information Scientists and... others/Αφροδίτη Φράγκου, Tobaccorri, Information avenger, κ.α.)


Στην πρώτη μου ανάρτηση εδώ έγραφα ότι αυτό το blog είναι: «μία εφημερίδα τοίχου, παρά ένα προσωπικό ημερολόγιο. Αφιερωμένο σε όσους αγωνίζονται για μια επώδυνη αξιοπρέπεια και όσους δεν παίζουν κρυφτό στην αλήθεια. Επώνυμες και όχι ψευδώνυμες ή ανώνυμες οι θέσεις και οι απόψεις. Επίσης σαφείς και γιατί όχι απόλυτες. Συνδιαλέγονται, αλλά δεν διαπραγματεύονται. Και στην τόλμη τους κρίνονται». Νομίζω το τήρησα. Και σίγουρα θα συνεχίσω. Θα δημοσιολογώ με το ίδιο μεράκι και το ίδιο πείσμα, γιατί είμαι «καταλογογράφος, ταξιθέτης ή διαθέτης της καθημερινότητας και υπηρέτης μιας τέχνης απολαυστικής και παραγνωρισμένης».

10 σχόλια:

ggk είπε...

Χρόνια πολλά αγαπητέ Βιβλιοθηκάριε. Σε ευχαριστώ για την παρέα, την ενημέρωση και τα ταξίδια που μου προσφέρεις μέσα από το blog σου. Σε θεωρώ φίλο μου ακόμα και αν δεν τα έχουμε πει ούτε μία φορά από κοντά.

Γέλασα πολύ με το σχόλιό σου για εμένα. Μου θύμησε άλλες εποχές. Δυστυχώς ο οπτιμισμός με εγκατέλειψε τους τελευταίους μήνες και μάλλον για αυτό αισθάνομαι οτι δεν έχω και πολλά να πω πια. Την ευγένεια προσπαθώ να τη διατηρήσω αλλά τι να σου κάνει από μόνη της...

Να τα εκατοστήσει λοιπόν ο Βιβλιοθηκάριος και να είναι όπως πάντα δυνατός!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Λοιπόν Γωγώ......
Για μια ακόμη φορά θα με τσαντίσεις (!!!!): έχουμε να πούμε πολλά όταν χάνουμε την αισοδοξία μας, όχι όταν την έχουμε και την καμαρώνουμε...
Αντεύχομαι υγεία και καλή δύναμη. Πιστεύω ότι φορτώνεις μπαταρίες τώρα και περιμένω να τις ξεφορτίσεις στο blog

κόκκινο μπαλόνι είπε...

να σε χαιρόμαστε λοιπόν αγαπητέ βιβλιοθηκάριε!
Και καλή χρονιά να έχουμε!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Καλή από υγεία, αγώνες και... ενότητα... μπαλόνη μου

k2 είπε...

Χρόνια πολλά βιβλιοθηκάριε! Και καλή χρονιά!
Άρχισα να σε παρακολουθώ πρόσφατα γιατί ως χρήστρια (ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών) έχω μεγάλη συμπάθεια για το επάγγελμά σου. :)

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Ως χρήστρια (ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών) σου έχω και εγώ....;)

ευχές και από εμένα k2

e-scriptorum είπε...

Ειναι ωραίο να ξέρει κανείς ότι κάπου εκέι έξω...στον ιστολογιόκοσμο υπάρχουν κάποιοι που έχουν να μας που όμορφες ιστορίες, να μας προβληματίσουν, να μας μάθουν πράγματα.

Ευχαριστούμε που είσαι ένας από αυτούς

Καλή συνέχεια.......

καλωδιο είπε...

Καλησπέρα.
Γράφω εδώ για να είμαι σίγουρος πως θα διαβάσεις τις καθυστερημένες ευχαριστίες μου για το δώρο της 17/12.
Να είσαι καλά και συγχώρεσε με για τη στραβομάρα μου. (είχα ανοίξει τη σελίδα αλλά...)
Καλή συνέχεια στο θαυμάσιο μπλογκ σου.

συκοφάγος είπε...

Ευχομαι να αυξάνεις τις αναρτήσεις και να συνάζεις φίλους με τους οποίους θα χαίρεσαι να συζητάς.

Μου αρεσε που υπήρξε αναφορά σου σε ιστιότοπους και φίλους διαδικτυακούς ως αναγνώριση καποιας οφειλής, έστω και δικην απλής αφορμης, για τη δημιουργία του βλογ τουτου.

Καλη συνέχεια!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Καθώς λοιπόν τα χρόνια παιρνούν είχα αρχίσει να συνηθίζω στις ευχές γενεθλίων, ακόμη και αυτές που συνοδεύονταν από τη λέξη "υγεία". Αν το σκεφτείτε παλιά, όχι πολύ παλιά, σαν ευχή δεν μας αποδιδόταν. Δεν μας αφορούσε; Δεν το ακούγαμε; Τι να σας πω....
Με τις ευχές σας λοιπόν εδώ πολύ χάρηκα, όπως όταν ήμουν παιδάκι, όχι πολύ παλιά, και σας ευχαριστώ....