Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Στα ίχνη της παράστασης



[Αναδημοσίευση από την "Αυγή" της Κυριακής 31/3/2013]

Η είδηση σχολιάστηκε πολύ ωραία πριν λίγες μέρες σε αυτή την εφημερίδα. Το κείμενο του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίων Χάρτου Αττικής για το θέμα ήταν πάλι εύστοχο. Οι «επισκέψεις» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε βιβλιοπωλεία προκειμένου να βρεθούν στοιχεία σχετικά με τους αγοραστές βιβλίων συγκεκριμένου πολιτικού περιεχομένου είναι ένα γεγονός που δεν μας ξαφνιάζει, πρέπει ωστόσο να μας ανησυχεί. Η πολιτική ανησυχία μας δεν πηγάζει από μεμονωμένα περιστατικά, αλλά από την αντίληψη που σταδιακά διαμορφώνεται σχετικά με τη νομιμότητα της αντικαθεστωτικής σκέψης.

Προκειμένου να μην ανακατέψουν λοιπόν τη βιβλιοθήκη μου κάποτε (οι βιβλιοθηκάριοι είμαστε μανιώδεις με την οργάνωση και την τάξη), όταν η πολιτική σκέψη θα έχει τελείως απαγορευθεί, προτρέχω να αποκαλυφθώ:

Στη βιβλιοθήκη μου υπάρχουν 51 τόμοι από τα «Άπαντα» του Λένιν (εκδ. Σύγχρονη Εποχή) και δύο τόμοι με «Διαλεχτά έργα» των Μαρξ και Έγκελς κύριε αστυνόμε. Υπάρχουν επίσης πολλές μαρτυρίες από εξορίες και ξερονήσια. Πλην των ιστορικών και πολιτικών βιβλίων έχω και κομμουνιστές και αριστερούς ποιητές: 10 τόμους από τα «Άπαντα του Ρίτσου», Λειβαδίτη, Πατρίκιο, Μπρεχτ, Χικμέτ (αυτό ήταν και κομμουνιστής και Τούρκος), Καρούζο, Μαγιακόφσκη, Πέτερ-Πάουλ Τσαλ και άλλους. Έχω επίσης, κύριε αστυνόμε, βιογραφίες των Μαρξ, Μάο, Τσε Γκεβάρα, Στάλιν, Τρότσκυ, Μπρεχτ, Λένιν, Σερζ, Μπουχάριν και άλλων. Έχω βιβλία και αναρχικά ( «ο αναρχισμός στην Ευρώπη», «ιστορία της αναρχίας» (Netlau), «οι Ισπανοί αναρχικοί: τα ηρωικά χρόνια 1868-1936» (Μπούκτσιν) κ.α.) και τροτσκιστικά («ο ελληνικός τροτσκισμός: ένα χρονικό 1923-1946», «αιρετικές διαδρομές: ο ελληνικός τροτσκισμός και ο Β΄Παγκόσμιος πόλεμος»).

Κύριε αστυνόμε, στο σπίτι μου θα βρείτε επίσης σχεδόν όλα τα βιβλία αυτού του αμετανόητου μαρξιστή και επαναστάτη Βασίλη Ραφαηλίδη, βιβλία του Ζίζεκ και του Χομπσμπάουμ και τη «Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδος» του Κορδάτου. Όμως πολύ φοβάμαι, κύριε αστυνόμε, πως δεν φτάνουν 450 λέξεις για να σου πω πόσα βιβλία ανατρεπτικά έχω στη βιβλιοθήκη μου. Επειδή φαντάζομαι πως όσα αναφέρονται στο ολοκαύτωμα των Εβραίων θα με χαρακτηρίσουν ίσως σιωνιστή στο μέλλον, σου το λέω από τώρα: είναι όλα στη βιβλιοθήκη ανάμεσα στους δύο καναπέδες και είναι πολλά. Τα βιβλία ομοφυλόφιλων θα τα βρεις διάσπαρτα (αλλού ο Λόρκα, αλλού ο Καβάφης, αλλού ο Τένεσσι Γουίλιαμς- έχω κι άλλους). Όσο είμαι σιωνιστής, άλλο τόσο είμαι και ομοφυλόφιλος που έχω τέτοια πράγματα στη βιβλιοθήκη μου κυρ αστυνόμε.

Κύριε αστυνόμε στη βιβλιοθήκη μου έχω και μία Βίβλο- δεν τη διάλεξα, αλλά την κρατάω γιατί είναι δώρο από έναν πολύ αγαπητό μου άνθρωπο. Γελάω καθώς σκέφτομαι την ιστορία που μου είχε πει πριν λίγα χρόνια μια θαυμάσια κυρία 90 χρόνων, η Γιόνα Παϊδούση: στην πλούσια βιβλιοθήκη της είχε πολλά «παράνομα» βιβλία επί χούντας. Όταν ήρθες όμως κύριε αστυνόμε, εκείνη σου έδειξε μονάχα τα βιβλία του Παπαδόπουλου και του Μεταξά που έξυπνα είχε προμηθευτεί και είχε βάλει στο πλέον εμφανές σημείο της βιβλιοθήκης της. Και ‘συ δεν μπήκες παραμέσα.

Υστερόγραφο: κύριε αστυνόμε, οι  Τουργκένιεφ, Τολστόι και Ντοστογιέφσκι ήταν Ρώσοι, αλλά δεν ήταν κομμουνιστές. Μην με κατηγορήσετε και γι’ αυτούς.
***
η εικόνα είναι από το βιβλίο του Φίλιππου Δρακονταειδή, "στα ίχνη της παράστασης"

10 σχόλια:

γρηγόρης στ. είπε...

Άλλοι θα σε κατηγορήσουν κι άλλοι είναι που θα βραχυκυκλώσουν...

Σταυρούλα είπε...

Γιώργο, όταν θα ΄ρθουν για μας θα έρθουν συστημένοι. Τα βιβλία μας θα ΄ναι άλλο ένα επιβαρυντικό στοιχείο.

Ανώνυμος είπε...

451 βαθμοί Φαρενάιτ


Αν δεν θέλεις να δεις έναν άνθρωπο να γίνεται δυστυχής από την πολιτική, μην του δείχνεις και τις δύο πλευρές ενός ζητήματος, γιατί θα τον μπλέξεις. Δείξε του μόνο τη μία. Ή, ακόμη καλύτερα, μην του δείξεις καμία. Κάνε τον να ξεχάσει πως υπάρχει η λέξη "πόλεμος". Πες πως έχεις μια κυβέρνηση αναποτελεσματική, υδροκέφαλη και φορομπηχτική. Ε, είναι προτιμότερο να εξακολουθείς να έχεις μια τέτοια κυβέρνηση, παρά έναν λαό που ασχολείται διαρκώς με αυτήν.

...Άσε τον κόσμο να κερδίζει σε διαγωνισμούς που του ζητούν να θυμηθεί τους στίχους γνωστών τραγουδιών.

...Φόρτωσέ τους με ανώδυνα δεδομένα, τάισέ τους μ' ένα κάρο “γεγονότα”, που στο τέλος θα νιώσουν χορτασμένοι αλλά και “φωστήρες” με τόση πληροφορία. Θα νιώσουν τότε ότι σκέφτονται, θα πάρουν μια αίσθηση της κίνησης χωρίς να έχουν κινηθεί ούτε ρούπι.

...Δεν πρέπει να τους αφήσεις να ασχολούνται με περίεργα πράγματα, όπως η φιλοσοφία ή ή κοινωνιολογία. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στη μελαγχολία.
[Αποσπάσματα από το βιβλίο "Φαρενάιτ 451", Μπράντμπερι]


Κι έπειτα, θα έρθουν οι ...πυροσβέστες!!!


Καλό μήνα!



κ.κ.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

@γρηγόρης στ.: άστα να πάνε Γρηγόρη- εξού και οι βιβλιοθήκες από τον τυφλό παππούλη (τον Μπόρχες) ταυτίζονται με τους λαβύρινθους....

@Σταυρούλα: εσένα σε σώζει το e-book: το πετάς στη λεκάνη και βραχυκυκλώνει :)

@κ.κ.: κάτι βιβλία είναι πολύ... ενοχοποιητικά... Καλό μήνα!

Σταυρούλα είπε...

Τα ενοχοποιητικά τα ΄χω χάρτινα :P

el Romandante είπε...

στη δίκη σου πάντως θα έρθω μάρτυρας υπεράσπισης, ήξερε -θα πω- μικρός διάβαζε πολύ, τον έφαγαν και οι κακές παρέες στα πανεπιστήμια και στις βιβλιοθήκες, είχε ακούσει κάτι παλιά για ποιητές και διαλεκτικό υλισμό πού να το φανταστεί ότι θα έμπλεκε, να κοιτάχτε τώρα μετάνιωσε ειλικρινά, από δω και στο εξής μόνο μπάλα και τη δουλίτσα του.

Το Φαουδι είπε...

Κύριε αστυνόμε, εγώ δεν έχω προκάμει να φτιάξω τέτοια ζηλευτή βιβλιοθήκη όπως του βιβλιοθηκάριου, προσπαθώ όμως. Όταν θα είμαι έτοιμη, θα το μάθετε.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

@Σταυρούλα: αυτά κάνεις και θα τραγουδάμε παρέα τα αντάρτικα στη φυλακή

@el Romadante: καλά κατάλαβα... με τέτοιους μάρτυρες υπεράσπισης η πολιτική αγωγή θα αποσύρει τους μάρτυρες κατηγορίας. Εγώ θέλω το πάνω κρεβάτι πάντως (στο κελι)....

@Το Φαούδι: θα φέρνεις τσιγάρα όμως στους συγκρατούμενούς μου;

Το Φαουδι είπε...

Θα φέρνω αμέ. Και μολύβι και χαρτί

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

@Φαούδι: η Σταυρούλα γράφει μόνο στο τάμπλετ pc της...