Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

"οι βιβλιοθήκες μαραζώνουν"

Μία αγαπητή συνάδελφος με ενημέρωσε πριν από λίγες μέρες για ένα δυσάρεστο γεγονός που λαμβάνει χώρα στη Μυτιλήνη. «Οι βιβλιοθήκες μαραζώνουν» μου λέει με πίκρα για μια ακόμη φορά. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης θα κλείσει άμεσα, καθώς η προϊσταμένη της βγαίνει σε σύνταξη και η σύμβαση των δύο «εκπαιδευόμενων» με stage λήγει σε δύο μήνες. Θα μείνει πίσω μόνο η καθαρίστρια. Μία βιβλιοθήκη με ιστορία πάνω από 50 χρόνια θα κλείσει γιατί προφανώς δεν είναι χρήσιμη.

Προσωπικό εξάλλου δεν χρειάζεται – κατά την άποψη του Υπουργείου Παιδείας και δια βίου μπλα-μπλα, ούτε η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Κοραή στη Χίο, η οποία «λειτουργεί» με ανειδίκευτο προσωπικό αποσπασμένων εκπαιδευτικών χρόνια τώρα.

Και ενώ οι πολλοί «καμάρωσαν» πριν από λίγες μέρες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τη βράβευση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας από το ίδρυμα Gates, σκέφτομαι πως τέτοιες ειδήσεις καμιά φορά κρύβουν την πραγματική κατάσταση ή χρησιμοποιούνται για να την κρύψουν. Έχουμε ανάγκη από καλές ειδήσεις μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό των οικονομικών, εργασιακών και πολιτικών καταρρεύσεων, όμως πιο πολύ ανάγκη έχουμε τις λύσεις που πρέπει να δίνονται στα προβλήματα που δημιουργούνται. Δεν θα επιβραβεύουμε το αυτονόητο, θα πρέπει να το διεκδικούμε, γιατί δεν υπάρχει. Πόσο λίγοι έγραψαν για το κλείσιμο των παιδικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, 7 μήνες τώρα είναι κλειστές.

Την ίδια στιγμή οργανώνονται σεμινάρια management για βιβλιοθήκες…………
Ραπανάκια για την όρεξη δηλαδή!


Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη η στράτευση των ανθρώπων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας και δια βίου μπλα-μπλα στην άμεση επίλυση των δομικών προβλημάτων των βιβλιοθηκών. Είναι σε όλους μας γνωστά. Συνάδελφοι Γιώργο, Νατάσα, Κατερίνα, Ντίνα βοηθείστε να μην κλείσουν βιβλιοθήκες και να ανοίξουν όσες έκλεισαν. Τουλάχιστον αυτό. Αλλά δεν αρκεί...

9 σχόλια:

maroulini είπε...

Για να μην κλείσει η Βιβλιοθήκη στη Μυτιλήνη, υπάρχει λύση και έχει προταθεί στο υπουργείο, αλλά δυστυχώς κάποιοι για λόγους που δεν αρμόζει να αναφέρω τη συγκεκριμένη στιγμή την μπλοκάρουν και σίγουρα δεν πρόκειται για ανθρώπους από την ηγεσία του υπουργείου. Η κυρία Μπλάνη (διευθύντρια της Βιβλιοθήκης) καλό είναι να μιλήσει κάποια στιγμή και να αναφέρει και ονόματα για το τι έχει συμβεί.

Кроткая είπε...

Πάντως, ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι, και ανοιχτές αν ήταν, πόσος κόσμος τις επισκέπτεται;
[advocatus diaboli]

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Marouli δεν μπορώ να ξέρω τις εννοείς, καλό θα ήταν να μιλούσες ευθέως. Αναφέρεις ότι η κα Μπλάνη καλό θα ήταν να μιλήσει, αλλά ούτε εσύ μιλάς, και κρύβεσαι πίσω από ένα ψευδώνυμο. Υποθέτω ότι το ψευδώνυμο το δημιούργησες για να σχολιάσεις αυτό το ποστ. Το γεγονός είναι ότι η συγκεκριμμένη βιβλιοθήκη και άλλες δεν έχουν μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό, ότι βιβλιοθήκες που κλείνουν δεν ανοίγουν ξανά. Αυτό είναι πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ακόμη και αν θεωρείται "παράλειψη". Ως τέτοια κρίνεται εδώ. Εγώ "troktiko" δεν είμαι. Σε προκαλώ να μιλήσεις.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Σε πολλές περιπτώσεις Κροτ πολύ περισσότερος κόσμος τις επισκέπτεται από ό,τι υποθέτουμε και από όσο οι ίδιες οι βιβλιοθήκες (δεν) μας λένε. Για μένα ήταν έκπληξη ο κόσμος που μπαίνει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κορίνθου. Δεν είμαι σίγουρος πάντως ότι η καλύτερη λύση στη μικρή προσέλευση είναι το... κλείσιμο. Έχουν αλλάξει πολλά Κροτ στις βιβλιοθήκες και στη σχέση τους με τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ίδιες τις βιβλιοθήκες.

silentcrossing είπε...

Εντάξει, θα κάνω πάλι την Πολυάννα από την επαρχία, αλλά το καλοκαίρι πέρασα αξιοσημείωτο χρόνο των διακοπών μου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη των Χανίων. Δεν ξέρω αν είναι η εξαίρεση (αμφιβάλω) αλλά καθημερινά περνούσε από 'κει πολύς κόσμος, για να βρει βιβλία, να καθήσει εκεί να τα διαβάσει, να ψάξει τα αρχεία κλπ κλπ. Επίσης είχε και πολλούς φοιτητές που έκαναν εργασίες και μαθητές που δανείζονταν "εξωσχολικά" για το καλοκαίρι! Το αρχείο το ξεκοκάλισα προσωπικά και το βρήκα πολύ ενημερωμένο, χτίστηκε δε με προσωπική δουλειά των εργαζομένων Τέλος, είχε και wifi για τις δύσκολες ώρες!

Επίσης, υπάρχει στην πόλη ακόμα μία βιβλιοθήκη, η Παιδική-Εφηβική όπου και φάγαμε τα μάτια μας πριν αρχίσουμε να τρέχουμε στον οφθαλμίατρο, που στα χρόνια μου ήταν σημείο συνάντησης και που από όσο βλέπω περνώντας απ' έξω συνεχίζει ακόμα.

Τώρα που τα γράφω αυτά συγκινούμαι κάπως :)

Γιώργο, τι θα ΄λεγες για μετάθεση στην επαρχία;

Υ.Γ. Πάντως με πολύ ή λίγο κόσμο δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε για το κλείσιμο των βιβλιοθηκών-αυτό μας έλειπε δα...

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Το έχω σκεφτεί σοβαρά Σάιλεντ (το να αφήσω την πόλη μας), απλά καμιά φορά σκέφτομαι ότι δεν αλλάζεις ζωή (σπίτι, φίλους κτλ) για να βρεις (πιο εύκολα) δουλειά στην επαρχία.

Συμφωνώ με το υστερόγραφο.

KIT είπε...

Αναφέρω κάποια στατιστικά στοιχεία από τότε που ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης ως “STAZIERS” (δηλ. μέσω προγράμματος stage).
• Εγγραφή 2.500 βιβλίων, ποικίλης ύλης, από δωρεές στο βιβλίο εισαγωγής .
• Καταλογογραφήθηκαν 1.500 εγγραφές στο σύστημα ABEKT, σύστημα γνωστό στους Βιβλιοθηκονόμους.(Αναδρομική Καταλογογράφηση).
• Ταξινόμηση τοπικής Λεσβιακής συλλογής και εισαγωγής της σε ηλεκτρονική μορφή κατά τρόπο εύχρηστο και εύκολο ανακτήσιμο.
• Μηχανογράφηση λογιστικών εργασιών της Βιβλιοθήκης με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολη η ανάθεση τους σε μη εξειδικευμένο προσωπικό.
• Τακτοποίηση του υπογείου της βιβλιοθήκης (7 δωμάτια).
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω, ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης εξυπηρετεί 172 δανειστικά κέντρα στα σχολεία της υπαίθρου του νησιού, με αριθμό τεκμηρίων Βιβλιοαυτοκινήτου στα 37.000 αντίτυπα. Το Κέντρο Πληροφόρησης και το Αναγνωστήριό της έχει 12.000 περίπου χρήστες, σε μία πόλη όπως η Μυτιλήνη με πληθυσμό 30.000 κατοίκων χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστούν οι χρήστες της ιστοσελίδας της.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης που διαθέτει 167.000 βιβλία εκ των οποίων τουλάχιστον 10.000, μοναδικά και πολύτιμα τεκμήρια που χρονολογούνται από 1583 έως και το 1889 δίκαια θεωρείται από τις σημαντικότερες όχι μόνο στο χώρο του Αιγαίου αλλά και όλης της Ελλάδος.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία ΚΙΤ. Εντυπωσιακός ο αριθμός των τεκμηρίων που αναφέρεις και οι χρήστες της. Φαντάζομαι ότι το κλείσιμο της βιβλιοθήκης θα είναι η επιβράβευση της δουλειάς που κάνατε, όπως εξάλλου και η απόλυσή σας.

Кроткая είπε...

βρε σεις, δεν είπα πως η απάντηση στο ότι δεν υπάρχουν πολλοί επισκέπτες είναι το κλείσιμο, αν είναι ποτέ δυνατόν!
Απλά πήγα να κάνω τον προβοκάτορα, αλλά οι απαντήσεις σας με αποστόμωσαν, και χαίρομαι γι'αυτό.