Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2009

Η βία στη ζυγαριά.

Η καινούρια χρονιά μπήκε με το θάνατο μίας 85χρονης γυναίκας στο Δήμο Φαρών Αχαΐας. Η Πατρούλα Μητροπούλου μαζί με τον επίσης ηλικιωμένο αδερφό της από τις 8 Ιουνίου 2008, οπότε έγινε ο σεισμός στην Ανδραβίδα, έμενε σε σκηνή, αφού καταστράφηκε το σπιτικό της. Επί 7 μήνες περίμενε ένα λυόμενο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το οποίο ποτέ δεν ήρθε. Η γυναίκα μη αντέχοντας το κρύο και την υγρασία της σκηνής αρρώστησε και πέθανε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Το Δεκέμβριο ζήσαμε μία έκρηξη βίας στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων. –Η περιγραφή σταματάει εδώ: ο καθένας έχει ήδη βγάλει τα συμπεράσματά του θεμελιωμένα στις ιδέες και τις διαθέσεις του.
Δεδομένου ότι τα ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με σπουδή με τη «βία των κουκουλοφόρων», αν ζυγίζαμε, έτσι προβοκατόρικα, αυτά τα δύο φαινόμενα βίας προς τα πού θα έγερνε η ζυγαριά; Μήπως η κρατική βία που απαξιώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (υγεία, παιδεία, εργασία) και την ανθρώπινη ζωή είναι ασήκωτα βαριά; Μήπως η επακόλουθη βία των πολιτών είναι απότοκο αυτής της πρώτης; Καταδικάζοντας τη βία «από όπου και αν προέρχεται» θα πρέπει να μην ξεχνάμε να επισημαίνουμε και από πού προέρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: