Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η λειτουργία της κυβέρνησης

Το Υπουργείο Πολιτισμού απολύει 1200 περίπου εργαζόμενους, αρχαιολόγους, τεχνίτες, αρχαιοφύλακες κ.α. και οδηγεί σε κλείσιμο αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξαπολύει καπνογόνα στους υπό απόλυση 1200 περίπου εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία και διαμαρτύρονται.

Το Υπουργείο Υγείας απαγορεύει το κάπνισμα και όχι τα καπνογόνα που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξαπολύει στους απολυόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα εργασίας των απολυόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι διαμαρτύρονται και γι’ αυτό το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τους εξαπολύει καπνογόνα, αλλά υπερασπίζεται [ας πούμε] το… δικαίωμα των διαβητικών στον ακρωτηριασμό ως οικονομικότερη επιλογή από το να τους παρασχεθούν ειδικά θεραπευτικά υποδήματα .

Το Υπουργείο Παιδείας και δια βίου μπλα-μπλα εκπαιδεύει τους επόμενους αρχαιολόγους, αρχαιοφύλακες, τεχνίτες κ.α. που θα αντικαταστήσουν στις επόμενες απολύσεις τους 1200 περίπου απολυόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, τους οποίους το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα χτυπάει με καπνογόνα γιατί διαμαρτύρονται, καπνογόνα που το Υπουργείο Υγείας θα επιτρέπει τη χρήση τους σε όσους διαμαρτύρονται.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται εδώ και 24 μήνες την πληρωμή των υπό απόλυση 1200 περίπου εργαζόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά πληρώνει τακτικά τους εργαζόμενους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που τον προστατεύουν πετώντας καπνογόνα στους απολυόμενους, οι οποίοι υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία και διαμαρτύρονται.

Ο Πρωθυπουργός συντονίζει το έργο της κυβέρνησης που απολύει εργαζόμενους, τους οποίους εξάλλου 2 χρόνια τώρα δεν πληρώνει και στους οποίους επιτίθεται με καπνογόνα κάτω από την Ακρόπολη επειδή υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία και διαμαρτύρονται.

19 σχόλια:

Кроткая είπε...

ωραίος ο Ιονέσκο ε?

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Ε-ξαι-ρε-τι-κος...
προφήτης της ελληνικής πραγματικότητας...

Yank_o είπε...

Υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία; Ε όχι δα. Συμβασιούχοι ήταν, έληξε η σύμβασή τους, και μάλιστα άκουσα ότι δεν είχαν καμία σχέση με την Ακρόπολη την οποία απέκλεισαν (αλλάζοντας λουκέτα και λέγοντας στους τουρίστες, "δεν πειράζει, να πάτε να δείτε την Αρχαία Αγορά").

Το μόνο που μπορώ να προσάψω στην ΕΛΑΣ είναι ότι δεν κινήθηκε όμοια απέναντι σε άλλους που ακροβατούσαν ομοίως μεταξύ ψιλο- και χοντρο-ανομίας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Roadartist είπε...

ω τι κόσμος μπαμπά..

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Καλωσήρθες Yank_o.

Εδώ επιλέγω αντί για "συμβασιούχοι" να λέω "εργαζόμενοι", αντί για "λήξη σύμβασης" να λέω "απόλυση". Γούστο μου.

Υπερασπιζόμενοι τη συνέχιση της εργασίας τους στις υπηρεσίες που χρόνια τώρα τους χρησιμοποιούν για την κάλυψη των πάγιων αναγκών τους, υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων στην εργασία. Αυτό πιστεύω.

Την προτελευταία φράση σου δεν την καταλαβαίνω. Νομίζω...

Δεν σχολιάζεις το γεγονός ότι μένουν μήνες απλήρωτοι. Φαίνεται πως σου φαίνεται λογικό.

Πάντως κατά τη γνώμη μου μια κυβέρνηση που πληρώνει μπάτσους και όχι αρχαιολόγους δεν είναι δημοκρατική.

Кроткая είπε...

Yank_o, οι επί συμβάσει ορισμένου χρόνου εργαζόμενοι (αυτός είναι ο ορθός όρος) αυτοί τυγχάνει να καλύπτουν πάγιες ανάγκες, απλά το κράτος επιλέγει να τους διατηρεί επί συμβάσει για τρεις λόγους:
1. Για ψηφοθηρική ομηρία
2. Για να μη θεμελιώνουν συντάξιμα
3. Γιατί κοστίζουν φτηνότερα

Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν οι ανάγκες. Υπάρχουν και είναι και πολλές. Και λένε κι αυτοί, ανάγκες υπάρχουν, εμείς θέλουμε να δουλέψουμε, γιατί να μη λυθεί το πρόβλημα; Διότι χρόνια τώρα αυτό το κράτος γιατρεύει τον καρκίνο με ασπιρίνες και τσαγάκια.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες λύσεις: διώχνεις τους συμβασιούχους και κάνεις τον πολιτισμό outsourcing να τον διαχειρίζονται ιδιώτες. Θα χαμογελάει ο Λαμπράκης (του ΔΟΛ) από ευτυχία, όπου κι αν βρίσκεται τώρα.
Θέλουμε ιδιωτική πρωτοβουλία στον πολιτισμό; Θέλουμε να διαχειρίζονται τα μνημεία και τα μουσεία μας οι ιδιωτες; Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό σε όλη του τη διάσταση;

Επίσης, είναι ένα θέμα: σαν εικόνα, τι σε ενοχλεί πιο πολύ: οι απολυμένοι που μπλοκάρουν την Ακρόπολη, ή τα ΜΑΤ να ρίχνουν χημικά μες τον αρχαιολογικό χώρο; Εμένα το δεύτερο με σοκάρει πάντως. Το πρώτο με ενοχλεί, γιατί θεωρώ κατάντια η χώρα στην οποία χτίστηκε η Ακρόπολη να φτάνει σήμερα τους ανθρώπους της σε αυτό το σημείο.

Yank_o είπε...

Για το αν καλύπτουν "πάγιες ανάγκες", μας αρκεί ότι το υποστηρίζουν οι ίδιοι ή μήπως θα έπρεπε να δούμε αν ισχύει αντικειμενικά;

Για την ΕΛΑΣ, θα ήθελα πραγματικά να είναι το ίδιο αποφασιστική και απέναντι σε άλλους αυθαιρετούντες, π.χ. στους ιδιοκτήτες φορτηγών. Δεν ήταν.

Απλήρωτοι δυστυχώς είναι πολλοί από το ελληνικό δημόσιο σήμερα. Πρέπει όλοι να κλείνουν την Ακρόπολη;

Η κοινωνία δυστυχώς ή ευτυχώς έχει ανάγκη τόσο τους αστυνομικούς ή "μπάτσους" (σημείωση: αν γίνει διάρρηξη στο σπίτι μας, ανεξάρτητα από το πώς τους αποκαλούμε, αυτούς θα καλέσουμε...) όσο και τους αρχαιολόγους ή (κατά μερικούς) "κουταλάκηδες".

Γούστο σας να τα βλέπετε διαφορετικά, αυτή είναι και η ομορφιά του διαλόγου.

Yank_o είπε...

Το προηγούμενο σχόλιο απευθυνόταν φυσικά στον κ. Κατσαμάκη.

Στον/στην Κρότκαγια (αν το αποδίδω σωστά, σόρρυ που δεν γράφω κυριλλικά) θα ήθελα να πω τα εξής:
- Το επιχείρημα για τις "πάγιες ανάγκες" είναι χιλιοειπωμένο. Δεν το θεωρώ όμως θέσφατο (αν και μπορεί να συντρέχουν ενίοτε οι 3 παράγοντες που αναφέρετε ή κάποιοι εξ αυτών). Ελπίζω να μας πει κάποιος (μια και εμείς μέσω των φόρων πληρώνουμε) ποιες συγκεκριμένα είναι οι περίφημες αυτές ελλείψεις και το συζητάμε πάλι. Αυτή όμως είναι η γενικότερη συζήτηση. Οι προκείμενες συμβάσεις εξ όσων γνωρίζω είχαν ημερομηνία λήξης, έληξαν, τελεία.
- Για "outsourcing" και ΔΟΛ δεν μίλησα εγώ. Μακριά.
- Έχουμε στοιχεία για το αν τα χημικά των ΜΑΤ έκαναν ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο και σε αρχαία μνημεία; Αν ναι, συμφωνώ μαζί σας.

HappyHour είπε...

Τι ωραίος συλλογισμός!

'Εχει δίκιο ο Γιανκ_ο. Σε απέλυσαν κύριε; Ουστ! Ο νόμος της αγοράς, έτσι είναι. Μη σου πω ότι είναι και τεμπέληδες αυτοί που πάνε και διαμαρτύρονται όταν απολυθούν, που αντί να τρέξουν να βρουν δουλειά χασομεράνε σε διαδηλώσεις κι αηδίες. Άσε που αν εκαναν σωστά τη δουλειά τους δεν θα τους απέλυαν.
Παράλογο;;;

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Φίλε Yank_o
Παλαιότερα νόμιζα πως η αλήθεια είναι κάπου ανάμεσα σε αυτά που ακούω. Σήμερα ξέρω πως η άποψη που διατυπώνει ο καθένας μας είναι και θέση πια σε ό,τι συμβαίνει.

Εννοείται ότι απαραίτητοι είναι και οι αστυνομικοί και οι αρχαιολόγοι. Τώρα όμως καταλαβαίνουμε ότι πιο απαραίτητοι φαίνεται να είναι στην κυβέρνηση οι μπάτσοι (ΠΛΗΡΏΝΟΝΤΑΙ) και όχι οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό (ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ). "Μπάτσοι" είναι οι αστυνομικοί που γιουχάρουν και απειλούν τους ενόρκους που καταδίκασαν αυστηρά τους δολοφόνους του Γρηγορόπουλου ή αυτοί που πετάνε χημικά πάνω στον κόσμο που "διαδηλώνει την άποψή του" (που λέει και ο ΓΑΠ), κάποια καλοπαίδια που δολοφονούν μετανάστες, κάποιοι που περιφέρουν την εξουσία της Αρχής τους με ύφος στην Πατησίων, κάποιοι που φυτεύουν ζαρντινιέρες στα κεφάλια φοιτητών... ξέρεις τώρα...

Ερώτηση: ποιος θα σου πει αντικειμενικά αν καλύπτουν πάγιες ανάγκες; Το Mega, οι ίδιοι οι συμβασιούχοι, η κυβέρνηση, ποιος;

Εδώ μέσα που μπήκες, εσύ τα βλέπεις διαφορετικά... Γούστο σου λοιπόν να τα βλέπεις διαφορετικά. Όμως η ομορφιά του διαλόγου δεν είναι αυτή που λες. Είναι οι διαφορετικές απόψεις να είναι γόνιμες, να γεννάνε νέες σκέψεις,αβεβαιότητες και επεξεργασία.

Yank_o είπε...

@ Happy Hour,
Έχω μπλογκ, αν θέλεις να με ειρωνευτείς κάν' το καλύτερα εκεί. Ακόμα καλύτερα, αν έχεις και κανένα επιχείρημα, θα χαρώ να συζητήσουμε.

@ Γ. Κατσαμάκη,
Ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση για τη φιλοξενία. Είναι κρίμα πάντως να μην απαντάμε πάντα με επιχειρήματα και να καταφεύγουμε σε καραμέλες (ΟΚ, το Μέγκα φταίει για όλα και οι μπάτσοι είναι γουρούνια και δολοφόνοι - κάτι νεώτερο, μήπως έχετε;) και άδικες κρίσεις (αν με κάτι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι είναι και μη γόνιμο).

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Εγώ Yank_o καραμέλες μόνο τις αληθινές πιπιλάω (αλήθεια). Δεν είπα τίποτε από αυτά που λες.

Τέλος, με παρεξήγησες και στο κλείσιμο: η ομορφιά του διαλόγου δεν είναι στις διαφορετικές απόψεις (όπως λες), αλλά στο συγχρωτισμό τους, στη συζήτηση, τη διατύπωση και την υποδοχή.

Θα σε συμβούλευα(καλοπροαίρετα) να σκανάρεις λίγο το μπλογκ, άντε και το άλλο που συντηρούσα των συμβασιούχων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, και μετά να ξανάρθεις (με τις απόψεις σου)και να σχολιάσεις όποτε θες εδώ μέσα.

Yank_o είπε...

Λιγότερο πατρικά από εσάς, θα πρότεινα ομοίως να διαβάσετε κι εσείς το μπλογκ μου καθώς και το δείγμα υλικού από την ιστορική λάσπη (την) στην οποία συμμετείχα από το 1995, πολύ πριν πολύς κόσμος μάθει καν τι είναι διαδίκτυο. Αν και δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε μια ανταλλαγή απόψεων επί ενός θέματος, για να είναι της αρεσκείας μας, να έχει ως προαπαιτούμενο το να διαβάσουμε όλα όσα έχει γράψει ο άλλος στη ζωή του. Δε βαριέστε, περί ορέξεως ουδείς λόγος, δικό σας το μπλογκ, δικοί σας και οι όροι για το ποιος και πώς θα μπει "εκεί μέσα" - να είστε καλά!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Το έχω κάνει ήδη Yank_o, τα έχω δει όλα...

Δεν έχω όρεξη πάντως να αναιρώ τις παρεξηγήσεις σου...άκου εκεί "προαπαιτούμενο".

Кроткая είπε...

Yank_o, τα περί πάγιων αναγκών είναι καταγεγραμμένα και είναι και αυταπόδεικτα. Φύλακας σε αρχαιολογικό χώρο αποτελεί πάγια ανάγκη (εκτός κι αν ο χώρος φυλαχτεί μόνος του, που το κρίνω δύσκολο) -γιατί λοιπόν συμβασιούχος; Και όταν λήξει η σύμβαση ποιος θα φυλάει το χώρο;
Το ότι ειδικά οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν τα χάλια τους είναι φανερό σε όποιον τους επισκέπτεται. Κατι πήγε να γίνει με τους Ολυμπιακούς αλλά μετά τη λήξη τους έπεσαν όλα στο νερό: απαρχειωμένες μουσειακές προσεγγίσεις, χορταριασμένοι ναοί, καμία σήμανση ("ταμπελάκια") ή πολύ πλημμελής. Με εξαίρεση την Αρχαία Αγορά (πάλι καλά) και κάνα-δυο αλλους, οι υπόλοιποι έχουν τα χάλια τους. Μια βόλτα στην Ακροκόρινθο πχ είναι διαφωτιστική.
Καθώς έτυχε να δουλέψω εθελοντικά σε ανασκαφή, είμαι σε θέση να γνωρίζω πως υπάρχουν χιλιάδες αδημοσίευτα ευρήματα (μερικά πολύ σημαντικά), επειδή το ΥΠΠΟ δεν έχει λεφτά να κάνει τη δημοσίευση: δημοσίευση και καταγραφή κάνουν οι αρχαιολόγοι. "Δεν έχει λεφτά" = δεν έχει προσωπικό.
Τα ευρήματα στην Ελλάδα δεν τελειώνουν ποτέ: άρα η ανάγκη είναι όντως πάγια (άσε που τόσα που έχουν συσσωρευτεί, μόνιμοι αρχαιολόγοι θα έχουν δουλειά για όλη τους τη ζωή).

Σχετικά με το outsourcing επειδή μοιάζει να είναι πανάκεια για το παρόν σύστημα, ακόμα κι αν δεν ειπώθηκε ακόμα, θα ειπωθεί, είμαι βέβαιη: είναι χαρακτηριστικό πως σημαντικές αναγκαφές, όπως πχ το Ακρωτήρι σητ Σαντορίνη, ολοκληρώθηκαν χάρη σε λεφτά του ΔΟΛ. Θα μου πεις, καλά έκανε το κράτος και πήρε τα λεφτά. Και θα σου πω: με ποιο αντάλλαγμα; Δεν νομίζω πως ο ΔΟΛ είναι απλά γενναιόδωρος και χαρίζει λεφτά για να γίνει δουλειά σε μια ανασκαφή.

Όσο για το αν τα χημικά βλάπτουν τα μάρμαρα, ναι, τα βλάπτουν. Το μάρμαρο είναι αρκετά ευαίσθητο υλικό: έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές ήδη από την ατμοσφαιρική μόλυνση. Κάποια από τα χημικά στοιχεία του προκαλούν μια χημική αντίδραση που το "σκάει" μετατρέποντάς το σε κάτι σαν πωρόλιθο. Ένα από αυτά είναι το CO2. Τα χημικά που ρίχνουν οι μπάτσοι έχουν της Παναγιάς τα μάτια μέσα. Πέρα από αυτό όμως, σαν εικόνα βρίσκω τη βρίσκω βέβηλη, αποκρουστική και απαράδεκτη τη χρήση τέτοιας βίας πάνω στον ιερό βράχο.
Εμένα προσωπικά, ως Αθηναία και ως άνθρωπο με προσβάλλει.Μπορεί να φταίει που παραείμαι ευαίσθητη, επειδή έφαγα δυο χρόνια από τη ζωή με την Κλασική Αρχαιολογία, έξι μήνες εκ των οποίων ήταν σκέτος Παρθενώνας.

κόκκινο μπαλόνι είπε...

Αν έκλειναν τους δρόμους θα λέγανε "γιατί κλείνουν τους δρόμους;". Αν χτίζανε την πόρτα του υπουργου θα τους λέγανε βαρβάρους. Αν δεν πηγαίνανε σε κανένα αρχαιολογικό χώρο και σε καμία υπηρεσία θα τους βρίζανε που δεν μπορεί να περάσει κάποια πολεοδομική άδεια από την αρχαιολογία...φαύλος κύλος αγαπητέ Yank_o. Το θέμα είναι ότι είναι απλήρωτοι 24 μήνες. Και κλείνουν την Ακρόπολη μετά από 24 μήνες και από απεργίες και αποκλεισμούς του Υπουργείου. Σε ένα υπουργείο που ο Γ.Γ. του είχε πηδήσει από το παράθυρο επειδή ήταν μέσα στη διαπλοκή και φοβήθηκε την αποκάλυψη!
Αλλά αυτά τα ξεχνάμε!
Τον πολιτισμό και την "βαριά βιομηχανία του πολιτισμου" την θυμόμαστε κάθε φορά που ένα πανό ή μια διαμαρτυρία γίνεται με φόντο τα αρχαία μάρμαρα...τρομάρα μας!

Παράάάάλογο; Δεν απαντάει, άρα λογικό! Και δεν περνάει κι ένας ρινόκερος βρε αδερφέ!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Είδα όμως εγώ πριν από λίγο μια κυρία χωρίς μαλλιά, η οποία τραγουδούσε άριες...

Yank_o είπε...

Έγραψα σχόλια-απαντήσεις αλλά για κάποιο λόγο με πέταξε έξω... Δεν πειράζει, κάποια στιγμή θα απαντήσω στο δικό μου μπλογκ σε όσους έκαναν την τιμή να με σχολιάσουν.

HappyHour είπε...

@ Yank_o
Βαριέμαι να ζητήσω.
Θα σε ειρωνευτώ όπου θέλω.
Δεν ήταν ειρωνεία ήταν σάτιρα.