Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Έκκληση στη βιβλιοθηκονομική κοινότητα




"Οι δυνατότητες της πολιτείας ως οικονομικός αλλά και ως διοικητικός πυλώνας υποστήριξης δυστυχώς είναι και θα συνεχίσουν να είναι περιορισμένες για τα προσεχή τουλάχιστον έτη. Η εξεύρεση και άλλων πηγών υποστήριξης και διεύρυνσης των λειτουργιών ώστε να ικανοποιήσουν σύγχρονες απαιτήσεις είναι αναγκαία."

Με επιστολή της στο Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου απειλεί τις δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας ότι αν δεν προσφύγουν στη χρηματοδότηση του ελεήμονος Ιδρύματος Νιάρχου και της ΜΚΟ του με την επωνυμία “Future Library”, θα τις κλείσει. Παραδέχεται κυνικά ότι το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά στην ιστορία του δεν θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία των βιβλιοθηκών που παρέχουν το εξαιρετικά σημαντικό αγαθό της πληροφορίας και της γνώσης σε όλη τη χώρα. Η Άννα Διαμαντοπούλου παραμένει υπουργός μιας Παιδείας χωρίς βιβλία, με λιγότερα σχολεία, λιγότερους δασκάλους, πυκνότερες τάξεις, χωρίς υποδομές, χωρίς σχολικές και παιδικές βιβλιοθήκες, χωρίς Πανεπιστήμια. Παραμένει Υπουργός με μόνο ευδιάκριτο πλέον στόχο όχι τον «εκσυγχρονισμό», αλλά τον αφανισμό της παιδείας στη χώρα μας.

Δεν με απασχολεί ο ρόλος του Ιδρύματος Νιάρχου και της ΜΚΟ του με την επωνυμία “Future Library”.  Αν οι επικεφαλής των προγραμμάτων αυτών ως άλλοι Αλόνσο Κιχάνο κυνηγούν ανεμόμυλους δεν με απασχολεί, ούτε βέβαια αν πιστεύουν ως άλλοι Δον Κιχώτες πως είναι ιππότες ταγμένοι να υπερασπίζονται τους αδύναμους και κατατρεγμένους. Ως βιβλιοθηκονόμο με απασχολεί όμως το γεγονός πως κανείς συνάδελφος από το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών δεν έχει ακόμη παραιτηθεί για στοιχειώδεις λόγους αξιοπρέπειας παραλαμβάνοντας την επιστολή αυτή στις 10 Φεβρουαρίου, ούτε καν οι αυτόκλητοι «συνδικαλιστές» της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης και της Ένωσης Αρχειονόμων Βιβλιοθηκονόμων Ελλάδας.


Θεωρώ ότι αποτελεί χρέος της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας να αντιδράσει στο πνεύμα και την ουσία της επιστολής αυτής. Να υπερασπιστεί όχι μόνο την εργασία που κάνουμε ή την συντεχνιακή μας ύπαρξη. Οφείλουμε όλοι πιστεύω να υπερασπιστούμε το ελεύθερο και δημόσιο αγαθό που προσφέρουμε, τη γνώση και την πληροφορία. Αγαθό που οφείλει να παρέχει και να προστατεύει ένα σύγχρονο κράτος και όχι η ελεημοσύνη των χορηγών.

8 σχόλια:

ggk είπε...

Ως βιβλιοθηκονόμο με απασχολεί... ...Ένωσης Αρχειονόμων Βιβλιοθηκονόμων Ελλάδας.

Ακριβώς αυτό. Περιμένω και μάλλον θα περιμένω για πάρα πολύ καιρό την απάντησή τους.

ggk είπε...

Να συμπληρώσω επίσης ότι πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία στα βιογραφικά. Άπαξ και δεχτείς τον συγκεκριμένο ρόλο πρέπει να το χωνέψεις ότι είσαι υπεύθυνος για όλα όσα συμβούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Ο νεοφιλελευθερισμός στην πράξη κι εδώ! Τελικά είναι δύσκολο να εκφραζόμαστε ανοιχτά ή ... πειστήκαμε ότι όλοι φταίμε και μάλιστα το ίδιο; Δεν το πιστεύω πάντως, διάβασε κι εδώ: http://www.katerinatoraki.blogspot.com/2012/02/blog-post_29.html

Snowball είπε...

Πλέον τα πάντα θυμίζουν όλο και περισσότερο Νέα Ορλεάνη...

Ανώνυμος είπε...

Πατρονάρονται όλα πια? Ακόμα και οι βιβλιοθήκες?? Ρε που φτάσαμε. Εγώ δεν πρόκειται να βγω στην επαιτεία, ούτε να προσφύγω στη future για την library μου... Θα παραμείνω present και θα δω.... Άκου future. Και τους πρέζεντ τι θα τους κάνουμε, πρεζάκηδες??? Ρε που ζείτε όλοι ρε... Δούλεψαν οι present για να πάμε στη future? Ενώσεις ξυπνήστε. Καθηγητές των σχολών κατεβείτε από τις έδρες και δείτε τί γίνεται με τα παιδιά σας...

aikker είπε...

Προσωπικά έλαβα γνώση μέσω email της συγκεκριμένης επιστολής την ημέρα που την ανάρτησα στο Greek Libraries (25/2/12).
Θα τοποθετηθώ επίσημα επί του θέματος μετά την ερχόμενη Τετάρτη που θα συγκληθεί το Συμβούλιο και αφού ακούσω το πραγματικό νόημα αυτής της επιστολής, τους σκοπούς της πολιτικής ηγεσίας αλλά και τη θέση επί του θέματος από το ΓΣΒ.
Δυστυχώς με την πρώτη ανάγνωση η επιστολή ερμηνεύεται ακριβώς όπως τα παρουσιάζετε εσείς, Γιώργο και Κατερίνα.
Θέλω όμως να γνωρίζω από ιδίαν αντίληψη για τις προθέσεις της Υπουργού και όχι από ένα, θέλω να πιστεύω, γραμμένο στο πόδι κείμενο από κάποιο γραφειοκράτη. Γιατί αν δεν είναι έτσι... :(
Περισσότερα μετά την ερχόμενη Τετάρτη.

ggk είπε...

Κατερίνα σε ευχαριστούμε και περιμένουμε με αγωνία.

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Δεν σχολιάζω τα σχόλια. Συνεχίζουν τον προβληματισμό του κειμένου.

Να προσθέσω στην "αρθογραφία" των αντιδράσεων που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και το ειρωνικό κείμενο των e-scriptorum: http://e-scriptorum.blogspot.com/2012/03/blog-post.html