Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Κομμένα κλαδιά του 1611


"19. Ίσως μου πεις: «Αποκόπηκαν τα κλαδιά, για να μπολιαστώ εγώ στη θέση τους». 20. Σωστά. Τα απέκοψε η απιστία τους και τώρα εσύ έχεις πάρει τη θέση τους δια της πίστεως. Αυτό όμως δεν πρέπει να σε κάνει περήφανο, αλλά προσεκτικό. 21. Πρόσεξε, μήπως ο Θεός, που δε λυπήθηκε τα φυσικά κλαδιά, δε λυπηθεί ούτε εσένα..."
[Προς Ρωμαίους 11]

"Defracti sunt rami ut ego insererer ". 1611, η διάσημη βινιέτα του Estienne, η ελιά, τα κομμένα της κλαδιά και ο Απόστολος Παύλος είναι πια σε έκδοση του τρίτου στη σειρά τυπογράφου της σπουδαίας οικογένειας, του Paul. Το θείο χέρι κόβει πια τα κλαδιά του δέντρου, σε κάποια διακρίνεται το μπόλι τυλιγμένο με σκοινί/χόρτο, το μότο έχει αλλάξει, δεν είναι πια το "Noli altum sapere" ("μη υψηλοφρόνει, (αλλά φοβού))".

[Φωτίου Μυριόβιβλον ή Βιβλιοθήκη = Photii Myriobiblon, sive Bibliotheca librorum quos Photius Patriarcha Constantinopolitanus legit et censuit / graece edidit David Hoeschelius, & notis illustravit ; latine vero reddidit & scholiis auxit Andreas Schottus. [Genevae] : Oliva Pauli Stephani, MDCXI [1611] ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: