Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Ιστορίες γυναικών


Ο Αναστάσιος Πνευματίκας ζούσε μια φορά κι έναν καιρό στην Πόλη κι έγραφε στίχους, και δοκίμαζε ρίμες και τα κυκλοφορούσε όλα αυτά σε μικρές, ολιγοσέλιδες εκδόσεις. Η ποίησή του ήταν σατιρική, θα τον θεωρούσαμε προπομπό του Σουρή. Ένα από αυτά τα έργα τιτλοφορούνταν "το Σύνταγμα των γυναικών" και αφηγείται κάπως μια νέα επανάσταση των γυναικών εναντίον των ανδρών τους. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1860 εν Κωνσταντινουπόλει, περιέχει δε ένα ενδιαφέρον χαρακτικό με επαναστατημένες γυναίκες ως εξώφυλλο.
"-εγώ καμμιά δεν έβλαψα εις όλην την ζωήν μου
- δεν έβλαψες, αλλά πολλαί τα πέρνουν εις την πλάτην,
όσα το κάθε φύλλον σου χωρίς όνομα γράφει..."


Τα χρόνια περνούν, τα πράγματα δεν αλλάζουν πολύ, αλλά το φεμινιστικό κίνημα συνεχίζει να παλεύει μαχητικά την πατριαρχία και διεκδικεί τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη σεξουαλικότητα, την κοινωνία. Μια αμερικανίδα, η Caroline Bird Mahoney (1915–2011) γράφει το πολύκροτο "Born Female: the High Cost of Keeping Women Down", ένα από τα πιο δημοφιλή φεμινιστικά βιβλία, που επηρέασε πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε ως ΒΙβλίο ΠΕΡιπτέρου (ΒΙΠΕΡ) το 1972.

Μου αρέσουν οι βιβλιοθήκες που μπορούν ισότιμα να φιλοξενούν και τα δυο αυτά βιβλία - σαν μια διαχρονία των κοινωνικών φαινομένων χωρίς εφήμερα, επιπόλαια και αστόχαστα κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: