Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Ζητείται διοργανωτής του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών!

Σε δεινή θέση μετά τη λήξη των συμβάσεων των εργαζόμενων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες βρίσκεται τώρα και το καθιερωμένο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών λόγω των ζητημάτων της μη χρηματοδότησης. Το εν λόγω Συνέδριο αποτελεί θεσμό στο χώρο των βιβλιοθηκών της χώρας μας, αφού σε αυτό καταγραφόταν κάθε χρόνο η ετήσια «παραγωγή» έργων και καινοτομιών. Με ανακοίνωση του Γεώργιου Ζάχου (διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας) κανένα πανεπιστήμιο δεν δέχεται να αναλάβει τη διοργάνωση, ενώ την αρχική πρόθεση που είχε εκφράσει η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου απέρριψε το ίδιο το ίδρυμα με απόφασή του.

Το τελευταίο συνέδριο (το 17ο) έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στα Γιάννενα. Εκεί υπήρξε πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του χώρου μας ένταση και ανησυχία σχετικά με το μέλλον της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Η κατάσταση ήταν παρόμοια όσον αφορά στο κλίμα αγωνίας με αυτή του 6ου Συνεδρίου που είχε οργανώσει το ΕΚΠΑ το 1997. Σε εφημερίδα της εποχής διαβάζουμε:

«Σε κρίσιμη, για τη μελλοντική ύπαρξή τους, περίοδο, διοργανώνεται το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, το βάρος της πραγματοποίησης του οποίου ανέλαβαν οι βιβλιοθηκονόμοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με μια ανασφαλή στιγμή ανακατατάξεων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, εξαιτίας του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και η επίγνωση αυτών των αλλαγών, δηλαδή αν θα επιχορηγηθούν ή όχι οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, βαραίνει, σε μεγάλο βαθμό, το "κλίμα" του συνεδρίου.»

Ο κος Ζάχος αναφέρει ότι κατάφερε να εξασφαλίσει πλεόνασμα χρημάτων από τη διοργάνωση του συνεδρίου. Έτσι θα μπορέσει να πληρώσει τους 16 συμβασιούχους της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης Ιωαννίνων (42% του προσωπικού της) για 2 μήνες. Η μη χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από την κυβέρνηση θα τους άφηνε στο δρόμο μαζί με τους υπόλοιπους 364 συναδέλφους τους, οι οποίοι είναι άνεργοι από 1/1/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: