Ήταν οι μέρες του "Όχι" της κυπριακής βουλής (που έγινε "Ναι" μετά). Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θριαμβολογούσαν και μια εθνική (και επαναστατική) ... ανάτασις κυριαρχούσε στα σχόλια των περισσότερων δικτυωμένων. Μία από τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα στο κλίμα των ημερών αναρτά στη σελίδα της στο facebook μια παραλλαγή του πρωτοσέλιδου του Focus με τον.. υψωμένο μέσο, επιχαίρει για τη θαρραλέα απόφαση των Κυπρίων αδερφών και στέλνει το... σεξιστικό της μήνυμα στην Αγκέλα. Όταν σχολίασα πως δεν αρμόζει σε μια υπηρεσία-βιβλιοθήκη να σχολιάζει με αυτόν τον τρόπο τα τεκταινόμενα, πόσο μάλλον όταν σχολιάζει μόνο τα εύκολα και με αγοραίο τρόπο, δέχτηκα την ειρωνεία του συναδέλφου και την επίπληξη πως είμαι συντηρητικός και πως επιτέλους πρέπει να αντιδρούμε. Ψάχνοντας στη σελίδα σήμερα για να βρω την ανάρτηση και τα σχόλια προκειμένου να εικονογραφήσω αυτό το κείμενο, είδα πως δεν υπάρχει πια.
Σήμερα το πρωί μια δημόσια βιβλιοθήκη, ο διαχειριστής του λογαριασμού της στο facebook δηλαδή, μάλλον απρόσεκτα ευχαριστήθηκε από όσα αποκάλυψε η φούστα που σηκώθηκε στη Φαίη Σκορδά και φρόντισε να το δείξει στους 3254 φίλους της... που προφανώς κι εκείνοι θα χαρούν πολύ.
Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τις βιβλιοθήκες στη χώρα μας ξεκίνησε αρκετά νωρίς όταν αυτά προέκυψαν. Σε αυτή την στάση συνετέλεσε η τεχνολογική εκπαίδευση των βιβλιοθηκονόμων που τα τελευταία 30 χρόνια βρίσκεται πολύ κοντά στα νέα μέσα. Πολλές είναι οι ελληνικές βιβλιοθήκες που χρησιμοποιούν τα social media, η έλλειψη προσωπικού όμως αλλά και η προβληματική πληροφοριακή παιδεία και η άγνοια βασικών κανόνων επικοινωνίας πολλές φορές προκαλούν ατυχήματα σαν τα προαναφερθέντα. Άλλες φορές βέβαια απλά αποτυγχάνουν να επιτελέσουν το ρόλο τους οι εφαρμογές αυτές, όταν η χαρά σταματάει στη χρήση του μέσου και δεν προχωράει και στο περιεχόμενο του μηνύματος ή στη διαχείριση της λειτουργικότητάς τους.
2 σχόλια:
Kαι γω αναρωτιέμαι,
- Γιατί να έχουν φατσοβιβλίο οι βιβλιοθήκες;
- Είναι απαραίτητο;
- Αν ναι, ας φτιάξουν ένα φόρουμ μέσα στο σάιτ τους.
- Και αν η βιβλιοθήκη έχει φατσοβιβλίο το γνωρίζει η κεφαλή της (πρόεδρος, διευθυντής ή όπως αλλιώς αποκαλείται) και συμφωνεί;
Διότι με την κυρίαρχη λογική που διακατέχει το μέσον (fb), χάνει το (όποιο) κύρος της η βιβλιοθήκη.
Υ.Γ. σχετικό με την τελευταία σου παράγραφο:
Κοντά στη γειτονιά μου υπάρχει μια σχολή υπολογιστών, απ΄αυτές που δίνουν ECDL για το office. Στην ταμπέλα της, μεταξύ άλλων, γράφει και το αμίμητο: "Μαθήματα facebook"!
@spiral architecture: σαφώς και χρειάζονται. Τα εργαλεία αυτά διευκολύνουν την άμεση και διαδραστική επικοινωνία με τους χρήστες, την εύκολη και γρήγορη ενημέρωση και αλληλεπίδραση των βιβλιοθηκών μεταξύ τους και των εργαζόμενων σε αυτές. Πιο πιθανό είναι να δει μια ανακοίνωση κάποιας βιβλιοθήκης ο χρήστης της αν αναρτηθεί στο fb παρά αν βγει στη σελίδα της βιβλιοθήκης στο internet. Το πρόβλημα πολλών υπηρεσιών είναι ότι θεωρούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σπατάλη χρόνου για αργόσχολους που κάνουν "καμάκι". Οι βιβλιοθήκες είναι "άνετες" σε αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αποφάσισαν να βγουν και έξω από το κτήριο των συλλογών τους. Αυτό που λες για διευθυντές, προέδρους κτλ δεν λειτουργεί πάντα προς όφελος των όποιων προοδευτικών ανοιγμάτων, καθώς συγκρούεται με τις συντηρητικές και σοβαροφανείς απόψεις τους. Νόημα και ρόλο στα μέσα αυτά, πχ το fb, δίνουμε εμείς, όχι εκείνο πιστεύω.
Δημοσίευση σχολίου