Το θέμα είναι γνωστό τουλάχιστον από την Τρίτη το πρωί σε όσους... διαβιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιος σκάλισε, κατά το συνήθειό του, τα ΦΕΚ και έβγαλε "λαβράκι": 17 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών διορίζονται γραμματείς (ΠΕ και ΤΕ) στα δικαστήρια. Από την Τρίτη μέχρι σήμερα "η αποκάλυψη" έγινε είδηση σε όλα σχεδόν τα διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης/επιρροής.
Το θέμα έχει προφανή πολιτική βαρύτητα: αφορά τις 596 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που τον Ιανουάριο του 2013 απολύθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση στο πλαίσιο εφαρμογής των δεσμεύσεων για λιγότερο προσωπικό στο Δημόσιο (όπως προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο με τους δανειστές μας) και έκτοτε ξεκίνησαν έναν πολύμηνο και εν τέλει νικηφόρο αγώνα για να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Στον αγώνα αυτό στάθηκαν αλληλέγγυοι πολλοί, ενώ και για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση η επιστροφή στις δουλειές τους. Δέσμευση που υλοποιήθηκε αμέσως μετά την ανάθεση της διακυβέρνησης.
Αυτό που κρίνεται σε αυτό το σημείωμα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο τρόπος που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιρροής διαχειρίζονται πια αυτή την είδηση. Μπορεί κανείς λοιπόν να διακρίνει τα εξής στα παραδείγματα που παρατίθενται:
1) Πανομοιότυποι τίτλοι που προτιμούν τη γενίκευση "οι καθαρίστριες" ή "τις καθαρίστριες" από την ακρίβεια "17 καθαρίστριες". Η γενίκευση ως αρχή του φασισμού και της προπαγάνδας υπηρετεί εδώ την απεύθυνση στο συναίσθημα και το θυμικό των χειραγωγήσιμων δεκτών της "είδησης". Δείτε την προφανή διαφορά των δύο τίτλων:
α) "Με ΦΕΚ οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ γίνονται γραμματείς σε δικαστήρια"
β) "Με ΦΕΚ 17 καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ γίνονται γραμματείς σε δικαστήρια"
2) Το ΦΕΚ για τους άσχετους της δημόσιας διοίκησης εμφανίζεται στους τίτλους των ειδήσεων περίπου σαν σουλτανικό φιρμάνι που από την πίσω πόρτα επιχειρεί τα ανεκδιήγητα. Μοιάζει η αξιοποίησή του στον τίτλο σαν να μας ψυλλιάζει για δόλιο τρόπο νομιμοποίησης μιας αυθαίρετης απόφασης. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν όσοι επιλέγουν αυτό το στοιχείο στα άρθρα τους με ποιον άλλο τρόπο θα μπορούσαν να γίνουν οι ... έστω και υποθετικά νόμιμες μετατάξεις.
3) Ο σχεδόν αυτούσια επαναλαμβανόμενος τίτλος στις διάφορες "ενημερωτικές" σελίδες που ασχολούνται με το θέμα περιέχει και έναν αξιοποιήσιμο στα συνήθως κανιβαλικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπαινιγμό: είναι δυνατόν από καθαρίστριες υποχρεωτικής εκπαίδευσης να έγιναν γραμματείς πανεπιστημιακής, είναι δυνατόν οι αμόρφωτες να τελείωσαν πανεπιστήμιο; Είναι δυνατόν από εκεί που έπλεναν σκατά στις εφορίες, τώρα να θέλουν να κάτσουν σε γραφείο και να γράφουν; Αυτό το ρατσισμό εξυπηρετεί η αναφορά στα "δικαστήρια" στον τίτλο των σχετικών άρθρων και η σύγκριση καθαρίστριες-γραμματείς. Δείτε την προφανή διαφορά των δύο τίτλων:
α) "Με ΦΕΚ οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ γίνονται γραμματείς σε δικαστήρια"
β) "Με ΦΕΚ 17 καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ μετατάσσονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης"
4) Αν οι τίτλοι είναι το ήμισυ του παντός (τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει το όλον του) έχει τέλος ενδιαφέρον σε ποια δημοσιογραφική βάσανο δεν μπαίνει το ρεπορτάζ προκειμένου να εντοπίσει στοιχεία που θα αποδεικνύουν όσα υπονοούνται. Οι δημοσιογραφάρες των ενημερωτικών σελίδων δεν μπαίνουν καν στον κόπο για μια υπηρεσιακή ή πολιτική δήλωση υπουργών και γραμματέων για το θέμα, στον αγώνα που κάνουν ποιος θα βάλει πρώτος το θέμα στην ύλη του. Είναι σχεδόν ταυτόσημες οι περιγραφές της είδησης, σαν να προέκυψαν από δελτίο τύπου.
Δεν ξέρω τι συνέχεια θα έχει το "σκάνδαλο" με τις 17 καθαρίστριες που έγιναν γραμματείς. Αν θα αποκαλυφθεί κάποια κολεγιά που παράτυπα τις "αναβάθμισε". Αν μια τέτοια εξέλιξη θα δικαιώσει την ανύπαρκτη δεοντολογία της δημοσιογραφικής παραγωγής "ειδήσεων". Θα έχει ενδιαφέρον τέλος πώς θα παρουσιαστεί επίσης η όποια πιθανή διάψευση της παρανομίας και η όποια πιθανή απόδειξη της νομιμότητας των πεπραγμένων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιρροής. Και αν η πιθανή αναίρεση (μετά συγνώμης) του "σκανδάλου" θα δικαιώσει την ανύπαρκτη δεοντολογία της δημοσιογραφικής παραγωγής "ειδήσεων".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου