Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Ένα "Σατυρικόν" του 1930


Το 1930 στη Νέα Υόρκη τυπώθηκε από τον εκδοτικό οίκο "The Panurge Press" μια ιδιαίτερη έκδοση σε 2010 αντίτυπα. Κανένα από αυτά "δεν προοριζόταν για κυκλοφορία άλλη από ιδιωτική μεταξύ ενήλικων συλλεκτών των ερωτικών αναγνωσμάτων", αφού πρόκειται για το "Σατυρικόν" του Πετρώνιου. Η έκδοση ήταν μόνο για τους 2000 συνδρομητές της, τα 10 αντίτυπα τα κράτησαν οι επιμελητές του Οίκου.

Ένα αντίτυπο αυτής της έκδοσης βρίσκεται σε μία ελληνική δημόσια βιβλιοθήκη της επαρχίας. Πρόκειται για δωρεά βιβλιόφιλου συλλέκτη. Γιατί ακόμη και για τα έργα της κλασικής αρχαιότητας που αποκλίνουν από την ερωτοφοβική ευπρέπεια, οι ελληνικές βιβλιοθήκες επιδεικνύουν άκρατο συντηρητισμό και λογοκρίνουν τις συλλογές τους. Ανάμεσα στον Καζαντζάκη και τον Πετρώνιο, ανάμεσα στις θεολογικές προσεγγίσεις για το γάμο και το "Σατυρικόν" ή το "Μέγα Ανατολικό", οι ελληνικές βιβλιοθήκες (με άλλοθι την οικονομική τους στενότητα) θα προτιμήσουν να αγοράσουν τα πρώτα από τα δεύτερα.

Ευτυχώς υπάρχουν οι συλλέκτες, οι πραγματικοί λάτρεις του βιβλίου. Μια μέρα όμως πρέπει να δούμε πιο μεθοδικά τον πολιτικό και ερωτικό συντηρητισμό των ελληνικών βιβλιοθηκών. Θυμήθηκα τώρα την εξαιρετική συλλογή των 12000 πορνογραφικών βιβλίων της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας που αποκαλύφθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης...



Δεν υπάρχουν σχόλια: