Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ex libris και βιβλιοθήκες: η συλλογή Καλλιανιώτη στην Ανδρίτσαινα



O Ευάγγελος Καλλιανιώτης, μανιώδης βιβλιόφιλος και βιβλιοσυλλέκτης, είχε στη συλλογή του (που τώρα ανήκει στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας) και άλλα βιβλία με ex libris ή σφραγίδες άλλων συλλεκτών ή βιβλιοθηκών. Η αλυσίδα της κτήσης ενός βιβλίου σε τέτοιες περιπτώσεις φανερώνει τα ίχνη της, αφήνοντας στο ημίφως τον τρόπο με το οποίο άλλαξαν χέρια τα βιβλία. Συχνά θα δούμε στις ιδιωτικές συλλογές βιβλία από βιβλιοθήκες, άλλα κλεμμένα, άλλα αποσυρμένα από αυτές ή αγορασμένα από άλλους συλλέκτες ή σε δημοπρασίες. Αυτή η εν τέλει απόθεσή τους σε μια βιβλιοθήκη πάλι μέσω μιας δωρεάς είναι μια κάποια "εκδίκηση" της τύχης. Καθότι οι συλλέκτες είναι θνητοί, αλλά οι βιβλιοθήκες αθάνατες... Αυτό που μπορεί κανείς να σκεφτεί, όπως και να 'ναι, είναι το μεγάλο ταξίδι που κάνουν καμιά φορά τα βιβλία από ράφι σε ράφι, από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη, από χώρα σε χώρα, από νου σε νου...
1. Το "The discovery of the ancient world" (1932), άνηκε στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημιακού καθηγητή William Henry Joseph Kennedy. Αυτό δηλώνει εξάλλου το ex libris του


2) To "Speeches from Thucydides: translated into English for the use of students, with an introduction and notes" (1870) ήταν στη συλλογή του επίσης πανεπιστημιακού George Benson Weston με το υπέροχο δίχρωμο ex libris. Η διάσημη συλλογή μουσικών χειρογράφων του καθηγητή κείται στην Houghton Library.


3) To "Horns of honour: and other studies in the by-ways of archaeology (1900) άνηκε στον Ellis Lennard Levenson (το 1914 ήταν φοιτητής του Harvard)


4) Στον γνωστό νομικό και καθηγητή του Harvard John Chipman Gray (1839-1915) άνηκε το "Sophocles: the plays and fragments" (1893-1900). Το ex libris του Gray απεικονίζει τη βιβλιοθήκη του.


5) O Thomas Farmer Baily (1823 -1876) ήταν Βρετανός, γιος μεταλλουργών του Λονδίνου. Η σημαντική βιβλιοθήκη του πωλήθηκε σε δημοπρασία από τους Sotheby, Wilkinson and Hodge το 1876. Τα βιβλία του έφεραν 4 διαφορετικούς τύπους κτητορικής σφραγίδας ή ex libris στο εξώφυλλό τους. Ο Καλλιανιώτης (και η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας επομένως) έχουν το "The Attic nights of Aulus Gellius: in three volumes (1795)


6) Από τη βιβλιοθήκη της Αμερικανίδας ιστορικού William Roy Smith (1876–1938) και του συζύγου της, καθηγητή των οικονομικών Marion Parris Smith (1879–?), είναι το βιβλίο "The philosophy of Plotinus: the Gifford lectures at St. Andrews, 1917-1918 (1918). Το ex libris τους φιλοξενεί και το γνωστό μότο "a small house and large garden,... a few friends and many books"


7. Αρκετά από τα βιβλία του Καλλιανιώτη φέρουν ex libris του Βρετανού αντισυνταγματάρχη Charles Arthur Wynne Finch (1841-1903). Βιβλία της συλλογής του Finch μπορεί κανείς να βρει να πωλούνται ακόμη σε δημοπρασίες. Η συλλογή του Καλλιανιώτη ενδεικτικά έχει το "Ομήρου Ιλιάς = The Iliad of Homer: chiefly from the text of Heyne (1827), το "Ευριπίδου Άπαντα = Euripidis opera omnia (1821), κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: