Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

"δώσε το και σ' έναν άλλο να το διαβάση"


"Πρόσεχε τις παρέες που κάνουν τα παιδιά σου, γιατί αν γίνουν θύματα της κομμουνιστικής προπαγάνδας, τότε τα αγόρια σου θα παρασυρθούν στην προδοσία και τα κορίτσια σου στην πορνεία. Ο κομμουνισμός χαλά τα σπίτια και διαλύει τις οικογένειες"

Αυτό το παράγγελμα κλείνει, μαζί με κάποια άλλα, ένα 32σέλιδο βιβλιαράκι 17 εκατοστών, το οποίο εκδόθηκε ανώνυμα από τη "Λαϊκή Βιβλιοθήκη" πριν από 59 χρόνια, το 1959... Το βιβλίο (σε απλή, "λαϊκή" δημοτική) τιτλοφορείται "ο τέταρτος γύρος: η αλήθεια και το ψέμμα". Χωρίς περιττολογίες ο εθνικόφρων συντάκτης αναφέρεται στους τρεις γύρους, τις τρεις (αποτυχημένες) προσπάθειες των κομμουνιστών να επιβληθούν: Αντίσταση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος. Ο "τέταρτος γύρος" έρχεται, λέει ο συντάκτης και επιτίθεται στην ΕΔΑ, την οποία χαρακτηρίζει "δούρειο Ίππο" του ΚΚΕ. Έχουν προηγηθεί οι εκλογές του 1958, το 24,42% και η δεύτερη θέση της ΕΔΑ στο ελληνικό κοινοβούλιο.


Στην τελευταία σελίδα του μικρού αυτού εντύπου θα συναντήσει κανείς μια αγαπημένη (σχεδόν χιλιαστική) φράση των αντικομμουνιστικών εκδόσεων της εποχής: "τώρα που διάβασες αυτό το βιβλίο, δώσε το και σ' έναν άλλο να το διαβάση - έχεις υποχρέωση να βοηθήσης κι εσύ ώστε να μάθουν όλοι την αλήθεια".


Ο έντυπος κόσμος διατηρεί τα ίχνη του, αντέχει στο χρόνο, απαντάται στις βιβλιοθήκες, είναι προσβάσιμος στον ερευνητή. Από τα βιβλία μιας εποχής διαβάζεις το χρόνο, τις ιδέες, τις πρακτικές, την αισθητική, την πολιτική της. Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα αριθμεί εκατοντάδες τέτοια τεκμήρια. Τη φρασεολογία τους θα τη συναντήσει κανείς και σήμερα. Όσο και αν μοιάζει βλακώδης, αφοριστική, παράλογη ή κακόγουστη έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, έχει παρελθόν δεκαετιών και ενίοτε επαναλαμβάνεται ως φάρσα (βλέπε "η κοινωνιολογία θα κάνει τα παιδιά μας αριστερά" / Άδ. Γεωργιάδης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: