Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Τι βιβλίο έγραψες μπαμπά;

[Τρολλάροντας κάπως την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα]


Δυο βιβλία που έγραψαν μπαμπάδες διάσημων Ελλήνων του 20ου αιώνα: ο μπαμπάς του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη και ο μπαμπάς του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιου Πεπονή.
Ο μπαμπάς του Μόραλη, ο Κωνσταντίνος Ι. Μόραλης, ήταν καθηγητής, μετέπειτα γυμνασιάρχης. Το 1905 στην Άρτα εκφώνησε δυο λόγους, τους οποίους τύπωσε στο ντόπιο τυπογραφείο του Νικόλαου Β. Αγραφιώτη το 1907. Ο πρώτος ήταν επιμνημόσυνος, εκφωνήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου υπέρ των "ελεοθετών της πόλεως" την 1η Κυριακή των νηστειών. Ο δεύτερος ήταν πανηγυρικός, εκφωνήθηκε στον Ιερό Ναό της Παρηγορήτριας στη δοξολογία της 25ης Μαρτίου.


Ο μπαμπάς του Πεπονή, ο Ιωάννης Αναστ. Πεπονής, ήταν λοχαγός της στρατιωτικής δικαιοσύνης, με εμπλοκή στη Δίκη των Έξι (ήταν γραμματέας του δικαστηρίου). Το 1948 κυκλοφόρησε ένα επαινετικό βιβλίο για το Νικόλαο Πλαστήρα. Ο γιος του (ο μετέπειτα υπουργός του ΠΑΣΟΚ) θήτευσε αργότερα ως πρόεδρος της Νεολαίας της Εθνικής Προοδευτικής Ενώσεως Κέντρου (ΕΠΕΚ), του κόμματος του "κομμουνιστοφάγου" Νικολάου Πλαστήρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: