Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Τα ύστερα του κόσμου στο Βαθύ (Γυθείου)


Τα ύστερα του κόσμου στο Βαθύ. Ο Β. για χρόνια ήταν ο μόνος κομμουνιστής στην ευρύτερη περιοχή (που περιλαμβάνει και αρκετά από τα γύρω χωριά). Ήταν αρκετό αυτό για να τον αποκαλούν «ανεπρόκοπο» οι συγγενείς του, παρά το ότι σπούδασε στην Αθήνα, δούλεψε, παντρεύτηκε. Λένε χαρακτηριστικά πως στην περιοχή του Γυθείου ο πιο αριστερός είναι βασιλοχουντικός. Αν και μοιάζει υπερβολή, στην περίπτωση της οικογένειας των Ζ. είναι μια καθαρή αλήθεια. Κι ένας βαθύς τοπικισμός στο Βαθύ και γενικά στη Μάνη. Ο μπάρμπας του ήταν σιδηροδρομικός στα χρόνια μετά τον εμφύλιο στην Τρίπολη. Όταν πήρε σύνταξη, γύρισε στο χωριό, έφτιαξε ένα σπίτι, γέρασε και ύστερα πέθανε. Κάποτε ψάχνοντας στη βιβλιοθήκη του βρήκα ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από τον εμφύλιο και τον κυρ Αντρέα να ποζάρει με τον Εθνικό Στρατό. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όμως, όταν δίπλα βρήκα τα Άπαντα του Ρίτσου! Αρκούσε προφανώς που ήταν Λάκωνας κι ας ήταν και κομμουνιστής.

Ο Β. χρόνια τώρα είναι στο Συνασπισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ – δεν τον έχω ρωτήσει αν αυτοπροσδιορίζεται «κομμουνιστής» - λίγη σημασία έχει στην ιστορία μας αυτό, αλλά μέχρι και πριν δυο χρόνια τον συζητούσαν στο χωριό, που ήταν με τους μπαχαλάκηδες στις πλατείες που σπάνε και καίνε και διώχνουν τους τουρίστες αντί να κάνουν τη δουλειά τους ήσυχα, όπως όλοι οι νοικοκυραίοι άνθρωποι. Ο Β. δεν έσπαζε, ούτε έκαιγε, αλλά ο μπάτσος ο εγγονός του κυρ Αντρέα, ο μπάτσος γιος του μπάτσου γαμπρού του κυρ Αντρέα δηλαδή, έλεγε πως όλοι αυτοί τους έδερναν και τους έβριζαν και οι συγγενείς κουνούσαν αποδοκιμαστικά το κεφάλι.


Στα λέω όλα αυτά γιατί πολύ γέλασα όταν είδα πως στο Βαθύ φέτος οργάνωσε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ το camping της – προσπαθώ να σκεφτώ τι θα λέει η Κατίνα και όλοι οι άλλοι με τόσους αξύριστους αριστερούς που θα μπουκάρουν ψάχνοντας να βρουν δροσιά και φαγητό και θα συζητούν για την Ανατροπή και τον καπιταλισμό. Πολύ γέλασα που τον Αύγουστο θα έρθουν τα ύστερα του κόσμου στο Βαθύ. Και ο Β. φαντάζομαι θα γελάει.

5 σχόλια:

roubinakiM είπε...

μαρέσει μαρέσει αυτό...

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

κι εμένα, κι εμένα

Ανώνυμος είπε...

Το μεγαλυτερο γελιο επεσε οταν στις ευρωεκλογες στην καλπη που ψηφιζουν οι Βαθυωτες,μαζι με δυο μικροτερα χωρια, ο ΣΥΡΙΖΑ βγηκε πρωτος με 36%,εννοειτε οτι ο Β.Ζ,που αυτη τη φορα ψηφισε στον Πειραια γελαγε λεγοντας οτι στις επομενες βουλευτικες θα εγκαθιδρυθει Σοβιετ,με πρωτη αποφαση,την ανασκευη της χρονιας κατασυκοφαντησης του απο τους συγγενεις του,με εξαναγκασμο δημοσιας αναγνωσης του παρακατω[Ζητω ο Λενιν,ζητω ο Σταλιν,ζητω και ο Β...,ο αγαπημενος μας ανιψιος]

Unknown είπε...

Εκλογες Ιανουαριου 2015 στην ιδια καλπη ΣΥΡΙΖΑ 42% ΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΑΠΕΔΩΣΕ η΄άλλιως Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ 'ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΩΝ΄

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Γεια σου Βρασίδα!