Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Το Εθνικό παιδοφύλαγμα (μάννα μου!)


Εκδίδεται το 1949. Δυνάμει της υπ' αριθ. 772044/48001/5 85/ΙΙΙ διαταγής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Και το Υπουργείον Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, που είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στο Στρατό, στέλνει στους γενικούς επιθεωρητάς μέσης και στοιχειώδους εκπαιδεύσεως της χώρας έγγραφο, στο οποίο τους διατάσσει όπως "προμηθευθούν απαραιτήτως δι' απάσας τας σχολικάς βιβλιοθήκας το εκδοθέν βιβλίον... και να αναπτυχθή ακολούθως το περιεχόμενόν του υπό των διδασκόντων προς τους μαθητάς εις ειδικάς συγκεντρώσεις".


Το "Εθνικό παιδοφύλαγμα" (Μάννα μου!) είναι από τα "εμβληματικότερα" αντικομμουνιστικά προπαγανδιστικά έντυπα της μετεμφυλιακής περιόδου. Παίρνοντας τη σκυτάλη της ακροδεξιάς χειραγώγησης από τη μεταξική δικτατορία και τη ναζιστική κατοχή χρησιμοποιεί το εκπαιδευτικό σύστημα τόσο για να δαιμονοποιήσει στους Έλληνες μαθητές το Δημοκρατικό Στρατό της Ελλάδας και το ΚΚΕ, όσο και για να αναδείξει τον προστατευτικό "αντίποδα" της βασιλικής φροντίδας της Φρ(ειδερ)ίκης μέσω των Παιδοπόλεων. Οι Παιδοπόλεις της Βασίλισσας είναι η απάντηση στο "παιδομάζωμα" που διενεργούν οι "ερυθροί γενίτσαροι". Η κρατική προπαγάνδα του 1949 στη δυστυχία του λαού, την πείνα και την ορφάνια της Κατοχής και του Εμφυλίου αντιπαραβάλλει τη "μητρική αγκαλιά και φροντίδα" της βασίλισσας και το εθνικόφρονο παιδομάζωμα.


"Τα ελληνόπουλα οφείλουν τη σωτηρία τους, από τη μανία των σλαυοδούλων συμμοριτών, εις τον ηρωικό μαχόμενο στρατόν μας, εις την ηρωικήν μας χωροφυλακήν, εις τας Εθνικάς Ενόπλους Δυνάμεις, εις Αυτούς που προασπίζουν τα πεπρωμένα της φυλής μας και την ακεραιότητα της χώρας...". Σε όσους δηλαδή τα ύστερα χρόνια κι έκτοτε αποτέλεσαν το εθνικόφρονο οπλισμένο σκυρόδεμα του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα -πάντα με ολέθρια αποτελέσματα για τους ανθρώπους και τη χώρα.


[Η έκδοση βρίθει φωτογραφιών που "τεκμηριώνουν" όσα το προπαγανδιστικό έντυπο ισχυρίζεται - αναμενόμενο εξάλλου, καθώς μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις για ένα λαϊκό κοινό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν ωστόσο τα χαρακτικά, ένα μεγάλο στην αρχή και 2 αρχιγράμματα, άγνωστο ποιου χαράκτη]



Δεν υπάρχουν σχόλια: