Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Βιβλιοδέτες και βιβλιοπωλεία του Πειραιά: επισήματα και σφραγίδες


Στις 10 Μαΐου του 2016 είχα δημοσιεύσει στο "Βιβλιοθηκάριο" ένα αφιέρωμα στα επισήματα των βιβλιοδετών της Αθήνας. Πρόκειται για τα διαφημιστικά επισήματα που συνόδευαν (και συνοδεύουν) συχνά τη βιβλιοδεσία ενός βιβλίου. Όπως έγραφα τότε "οι βιβλιοδέτες συνήθιζαν να αφήνουν την "υπογραφή" τους στις δουλειές που έκαναν, συνήθως στη σελίδα που συνδέει το εξώφυλλο με το σώμα του βιβλίου (συχνά διακοσμημένη με "μαρμαρόκολλες"). Επικολλούνταν ένα επίσημα με το "λογότυπο" του βιβλιοδέτη, την πόλη και τη διεύθυνση του βιβλιοδετείου, προκειμένου όποιος χρησιμοποιεί το βιβλίο να μπορεί να καταφύγει στις υπηρεσίες του για δικές του ανάγκες. Αυτή η εμπορική-διαφημιστική ανάγκη συν το χρόνω αποτελεί πια μια ιστορική πηγή που μαρτυρεί την παρουσία των βιβλιοδετών, ακόμη και όταν πια έχει λήξει ο βίος και η δράση τους".

Συν τω χρόνω προσθέτω στην αρχική ανάρτηση ό,τι εν τω μεταξύ εντοπίζω. Η ανάρτηση έχει πολλά vews, πρόσφατα μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω μία βιβλιοδέτρια να μιλάει για το άρθρο αυτό. Σήμερα, εδώ, θα αρχίσω να βάζω επισήματα βιβλιοδετείων και βιβλιοπωλείων του Πειραιά.

1. Βιβλιοδετείον Γ. Ν. Αλεξάκη, εν Πειραιεί

2. Χαρτιά-Έντυπα-Βιβλία Ηλιάδου & Σώμου, Πειραιεύς

2β. Χαρτοπωλείον Ηλιάδου και Σώμου εν Πειραιεί - Το ειδικότερον κατάστημα

3. Βιβλιοχαρτοπωλείον Ηλιάδου & Σώμου, Λεωφόρος Σωκράτους 42, εν Πειραιεί4. Βιβλιοπωλείον Αρχόντη Ζαφειρόπουλου, Φίλωνος έναντι ταχυδρομ., Πειραιεύς

5. Βιβλιοπωλείον Χαρτοπωλείον Γ. Μαυρογεώργης - Σφαίρα

6. Βιβλιοπωλείον και Χαρτοπωλείον Χαρ. Γ. Παπαδάκη
Γωνία Κολοκοτρώνη - Παρθεναγωγείου
Εν Πειραιεί

7. Βασίλ. Μ. Μπαλτέας
Εν Πειραιεί
Πρακτορείον Πελοποννήσου

8. Χαρτοπωλείον Βιβλιοπωλείον Τυπογραφείον  Θεμ. Β. Σπυράκου
Τσαμαδού 51 Πειραιεύς

Δείτε ακόμη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: